12 srpna 2020

Rybízová marmeláda vánoční

 


Proč zrovna rybízovou marmeládu nazývám vánoční? Je to jednoduché. Stalo se už u nás tradicí, že ji vařím právě kolem Vánoc. Někdy před Vánoci, někdy po nich, ale do Nového roku je ve skleničkách.
A kterak tato vánoční tradice vaření marmelády u nás vznikla? To jsem si jednoho horkého letního dne postěžovala kamarádce, že jsem už utahaná a měla bych ještě vařit marmeládu. Ta představa mě unavovala již sama o sobě, protože bydlíme nad městem na kopci v šestém patře paneláku, v bytě obráceném k západu. Tak si jistě dovedete představit, že do bytu pere slunce až do samého zapadnutí za obzor a při tom ještě stát u rozpáleného hrnce, nad horkou troubou, kde steriluji skleničky, je docela zabiják.

A jak si tak stýskám nad osudem, kamarádka praví: "A co kdybys dala ten rybíz do mrazáku a uvařila to až v zimě?"
Musíte se mnou souhlasit, že kamarádka měla geniální nápad. Oprala jsem rybízové kuličky a šup s nimi do elektrického lisu, protlak jsem nalila do misek a hupky hupky do mrazáku. Tak to bylo tedy ten první rok. Nyní už rybíz lisuji rovnou na zahradě ručním lisem, jde to rychle a domů si dovezu 5 litrový kanystr protlaku. Něco pak promíchám s cukrem na ovocnou dřeň a dám do mrazáku, ostatní bez cukru v miskách rovněž do mrazáku. A jelikož nyní při pečení vánočního cukroví manžel hlásil, že ve sklepě už je jen jedna rybízovka, vyndala jsem misky z mrazáku a než jsem napekla pár plechů cukroví, je rybíz akorát rozmrazený a jdeme na to. Nebo skvělé je, když máte čas vařit marmeládu na podzim, když ještě není topná sezóna. Tak si užitečně zatopíte.....:)

Ve velkém hrnci svařuji po částech 4 hrnky protlaku. Svařím za stálého míchání na záclonku. Prostě už nesmí téct z vařečky, nebo zkusím kápnout na lžičku a když ztuhne, je to ten správný čas, kdy přidám 2 hrnky krystalového cukru a opět uvedu do varu a chvíli ještě vařím. V receptech je psáno, že se má cukr vsypávat po troškách, aby marmeláda nepřestala vařit, ale to já zas tak neřeším. Dám ho tam najednou a rozmíchám. Až se za vařečkou začne dělat cestička, naliju marmeládu do horkých skleniček a zavíčkuju.

A věřte, že v zimě se taková činnost dělá mnohem lépe a je dokonce i trochu zvláštní a sváteční, když je venku bílo.

Sterilace skleniček. 
Umyté skleničky na marmeládu naskládám do vyššího pekáče a dám do trouby na 1. stupeň po celou dobu, co míchám marmeládu. 


10 komentářů:

  1. Dobrota. :-) Dělávala jsem. Nyní už nemám zahradu, tak nedělám, neb rybíz je nyní hodně drahý, škoda, jím tedy jen čerstvý nebo na koláč. A tu marmeládu kupuji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si nechávám kuličky rybízu na koláč v mrazáku. Uvítala bych ten mrazák větší. :-D Vzpomínám si, že jsem kupovala ovoce na zavařování, když jsme neměli zahradu. Dneska bych to nedělala, to se asi nevyplatí.

      Vymazat
  2. Maruško, tvoje špajzka musí praskat ve švech. Jsi dobře vybavená na zimu. :-)
    Už nic nezavařuji. Marmeládu udělám asi z ostružin, protože mají bohatě nasazeno. To bych musela péct koláče pro celou ves. :D
    Rybíz jsem dala do mrazáku a v zimě budu mít na koláč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám nechané kuličky na koláž v mrazáku. Je pak příjemný. zrovna tento víkend jsem ho dělala a brala na zahradu, protože jsme měli rodinné brigádníky na výměnu podlahy pod boudou na nářadí. Zbytek dostali jako výslužku domů. A manžel doma hořekoval, že nemá nic. :-D Není problém upéct znova. Letos těch zásob moc nebude. Celý rok je nějaký nepřejícný. Rajčata teprve začala trochu růžovět, okurky a česnek není, alespoň trochu cibule, fazolek, mrkve a celeru, pár cuket. Nově zasetá řepa teprve leze, ale moc se jí nechce. Ze záhona špenátu mám dvě růžice. Divný rok.

      Vymazat
  3. Já dostávám každoročně domácí marmeládu od babičky, nemůžu si ji vynachválit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ji dávám dětem. Jen mi nějak lajdácky vracejí sklenice. :-D

      Vymazat
  4. Dobrá rybízová marmeláda je maister stick, protože když se pak namázne na cukroví, dělá půlku úspěchu.
    Vychutí a doplní vše potřebné.
    Mňam, má ráda tu kyselost, pikantnost.

    OdpovědětVymazat
  5. Ak je marmeláda domáca, tak je to super!!! A rozhodne nie iba na Vianoce ale po celý rok! ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že není jen na Vánoce, používáme ji celý rok, ale v létě ji vařit je pro mne už docela vyčerpávající.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář