16 září 2019

Příliš mnoho pokladů

Rodině Berků z Ronova byl v restituci navrácen zámek Ronov nad Bělou, který rodina vlastnila téměř 800 let. Ze začátku na zámku rodina také žila a majitel pan Berka z Ronova vůbec neuvažoval o tom, že by zámek sloužil i prohlídkám veřejnosti. Po smrti manželky se však přestěhoval na Poucheň, kde žil i s dcerou Polyxenou, jež se sem přistěhovala z Vídně.
Se správou zámku pomáhala Marcela Kolísková, schopná a spolehlivá žena.
Marcela přesvědčila Čeňka Rudolfa Maria Berku, aby se na zámku prohlídky konaly a postupně se zámek zveleboval. Najdeme zde i vyhlášenou restauraci. Něco se však na zámku děje. Pan Berka má rád svůj klid, své motorky a nejraději je zalezlý ve své velké dílně na Pouchni. Kromě starých strojů, které opravuje, miluje i svou dceru a vztah otce a dcery je opravdu vřelý a krásný. Klid ale naruší nejen filmaři z Ameriky, kteří zde natáčejí nějaký horor, o čemž se musel majitel dlouho nechat přemlouvat, ale v komnatách, kam nemá hned tak někdo přístup je nalezena mrtvá správkyně Marcela a za krátký čas i manželka zesnulého Berkova přítele. Paní Drahuše nebyla zrovna oblíbená, spíše naopak, avšak smrt za podivných okolností si nezasloužila a její smrt nedávala smysl, ostatně ani smrt správcové Marcely

I když je kniha druhým dílem ze čtyř knížek, dá se velmi dobře číst samostatně bez toho, aby čtenář znal předešlý díl. A čtenář zde není unavován velkým přemýšlením, těžkými konspiracemi, děsem....ale napnut bude od začátku do konce. V knize tedy nechybí napětí, ale ani humor.

Čtenář, který jen hltá stránky je vtažen do českého prostředí, prostředí zdánlivě známého, prostě do okolí Brna. To bych ovšem nebyla já, kdybych se jako milovník zámků, nekoukla na mapy a nehledala zámek, který bych nyní po přečtení knihy ráda navštívila, zvláště, když se tam komentované prohlídky konají.

Ronov existuje, ale ne Ronov nad Bělou....řeka Bělá existuje, ale neteče kolem žádného Ronova.....český šlechtický rod Berků je také znám, ovšem jsou to Berkové z Dubé, jedna z linií Ronovců.
Existuje zámek Ronov nad Doubravou v kraji Pardubickém, ale ten je od Brna hodně daleko a hlavně není veřejnosti přístupný. Samozřejmě, že je licencí autora, kam svůj děj umístí, kam čtenáře zavede. Autorka to provedla řekla bych fikaně. Smyšlenému příběhu dala tímto tahem téměř punc literatury faktu. To míním samozřejmě s nadsázkou....

Přeji milovníkům detektivek hodně pěkných chvil nad touto knihou a snad se brzy začtu i do dalších knih autorky, kde vystupuje jako hlavní postava Polyxena Kristina Eusebie Frebonie Berková.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář