15 dubna 2019

Ordál

Ordál, kniha mladého autora Františka Kalendy (*1990) nás zavede do Sedmihradska nebo, chcete-li, Transilvánie v období středověku, kdy se na území setkávala různá náboženství a zem byla navíc sužována nájezdy Tatarů. Po knize jsem sáhla proto, že na titulu je prezentována jako historická detektivka. Co znamená to slovo "ordál" jsem nevěděla a doufala jsem, že to vyplyne z textu.
Mnozí, když slyšíte středověká Transilvánie, napadne vás hrabě Drákula. V knize však nepůjde o úpíří řádění, ale i tak se dostanete do hororového příběhu s čarodějnicemi, rozmlouvání s mrtvou, vyhrabanou z hrobu, vražděním neviňátek a krutostí mocných. Kniha je sice velmi čtivá, přečetla jsem ji opět během jednoho dne, avšak spíš než mezi historické detektivky bych ji zařadila mezi horory nebo thrillery.

Hlavní hrdina, prvorozený syn pána ze Staré Tvrze Samuel, byl vyhnán macechou, mladou a krásnou čarodějnicí, když ta porodila syna. Samuelovu otci namluvila, že Samuel je podvržený vílou, že není jeho syn a vlastním prvorozeným synem a tedy i dědicem je její právě narozený syn.

Samuel najde útočiště na hradě svého strýce velmože Aybarse Egervariho, jenž proslul svou krutostí. Lidé ve vsi pod hradem, který stojí na říčním ostrově se bojí natolik, že se ve svých příbytcích navečer doslova zabarikádují a venku není živá duše.

Velmož synovce přijme, ale sám je nevypočítatelný a nikdo neví, kdy ho co napadne. Hned první noc je Samuel svědkem podivného ohně v jedné z věží, odkud se ozývají i děsivé dětské výkřiky. Chce přijít záhadě na kloub, ví už že se lidé nebojí jen Tatarů a zvěstí o jejich příchodu. Matkám se ztrácejí děti a mnohdy pak i ony samotné či jejich manželé jsou zabiti nebo donuceni uprchnout. Jednoho takového zabití matky byl dokonce ohromený Samuel svědkem. Co se tu sakra děje?

Samuel v pátrání získává spojence, levobočka Petra zvaného Bastard a dceru hradního pána Erzsébet. Samuel má rád již od dětství její matku, která k němu byla vždy laskavá a taková tichá zůstala dodnes, jen je ve velikém smutku a stále bdí u lůžka svého malého chlapce, který v jednom roce onemocněl a není mu pomoci. Jeho stav se střídavě lepší a zase horší.


Střetávají se zde náboženství křesťanské s pohanskými pověrami. Děj knihy vás vtáhne a stále drží v napětí....



i když se jedna kapitola nazývá "ORDÁL" stejně jsem úplně nepochopila, co to je. Proto jsem vzala na pomoc wikipedii.


V knize však o podobnou zkoušku nešlo, přesto autor tou zkouškou zřejmě myslel něco trochu jiného. Ono tam těch zkoušených, nad kterými byl nakonec vynesen ortel z hůry, bylo více.

Knihu doporučuji milovníkům tajemných záhad a středověkého smýšlení. Ovšem pokud máte rádi třeba historické detektivky pana Vondrušky nebo Bauera, čekejte něco trochu jiného. Jak už jsem psala, spíše horor.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář