29 prosince 2017

Zločin na Bezdězu

Tato kniha Vlastimila Vondrušky je opět skvělou detektivkou zavádějící čtenáře do 13. století, mezi zdi nedávno dostavěného hradu Bezděz, jehož správou byl pověřen královský prokurátor Oldřich z Chlumu, jenž také na stavbu hradu po celou dobu dohlížel, jak víme z předešlých částí souboru "Hříšní lidé Království českého".


V knize opět není nouze o vraždy a zápletky, leč není již pro čtenáře, neznalého Vondruškova díla, tak nenáročnou literaturou. Autor nám čtenářům v této knize tak trochu zkomplikoval orientaci velkým počtem postav. Je potřeba se více soustředit a tak někdy hrozí, pokud knihu nečteme na jedno otevření, že se ztratíme v davu a hůře se vyznáme ve všech příbuzenských vztazích a podobně.

Někoho možná překvapí, že závěr knihy může působit jako utnutý, jako odfláknutý, avšak mnohdy je pravda jasná, čitelná a nezvratná, však nelze dokázat a je nutno přistoupit i ke lsti, aby byl viník potrestán.

I když tato kniha vyžadovala více soustředěnosti, přesto jsem si u ní odpočinula a dověděla se hodně o životě ve středověku, i když se nejedná o literaturu faktu. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi historické detektivky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář