Rajčat se letos urodilo opravdu hodně. Kečup mám uvařený, nestíháme je jíst, tak co takhle sušená rajčata, která všichni mají za pochoutku? Už jsem je jednou jedla a chutnaly mi také. Receptů jsem našla dost a četla i komentáře a zkušenosti druhých.
Líbilo se mi sušení v troubě s popisem, jak ubírat stupně a vkládat přestávky. V komentářích jsem se ale dočetla, že se rajčata spíše vaří, zatím co slupky praskají. Je prý lepší pomalejší sušení při teplotě nižší než 100 °C. A čím prý pomalejší sušení, tím více chuti si zelenina zachová. Volím tedy sušičku.
Rajčata keříčková jsem nakrájela třemi řezy na 4 kolečka, jak radil Ital ve videu. Ital radil dokonce rajčata posolit mořskou solí a sušit 3 dny na sluníčku. No jo, když mi sluníčko zalezlo a spíše 3 dny prší.
Netroufala jsem si rajčata v sušičce solit a řekla jsem si, že ty rajčatové chipsy nasolím a okořením až po usušení. V některých receptech radí proložit sušená rajčata do skleniček s čerstvými bylinkami (bazalka, timián, drcený česnek) , já dala sušené, jak připouštěl jiný recept.
Rajčata jsem měla na 4 patrech naskládaná vedle sebe a sušila jeden den 8 hodin pri 70°C, přes noc jsem nechtěla mít sušičku bez dozoru, tak jsem pokračovala ještě 5 hodin druhý den. Asi 2 hodiny před dosušením jsem již sbírala hotové. Měly by prý chrastit, ale při tom být trochu vláčné a nelepit.
V misce jsem usušená rajčata prosolila, prosypala sušeným oreganem z vlastní zahrádky a tymiánem). Neměla jsem doma už bazalku a myslím, že oregano se k rajčatové chuti také hodí.
Pak jsem dala rajčata do skleniček a zalila olejem. Prý má být olivový, ale ten nemám ráda, tak jsem dala slunečnicový. Nesterilovat. Do měsíce rajčata nasají spolu s olejem bylinky a bude možno konzumovat.
Skleničky jsem použila maličké, jak vidíte od jogurtu, ale myslím, že tohle je záležitost spíše dekorace talíře a je lepší načatou skleničku spořádat.
Rajčata jsem dělala takto poprvé. jestli se osvědčí, dám sem vědět.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář