25 září 2025

Všude samá mrkev

 .....už se mi o ní i zdá

Minulý týden v pátek jsem se rozhodla konečně vyrýt mrkev. Byla jsem zvědavá, jaká bude, jelikož   jsem se o ni téměř nestarala, jen po vzejítí semínek bylo nutné ji vyjednotit. To je ta nejhorší práce s mrkví, než vyroste. Nadzemní část vypadá docela dobře a jak se nakonec ukázalo vyplatilo se sporadické zalévání. Maminka mi vždy říkala, že u mrkve se nemá přehánět zálivka, spíše naopak. Mrkev se pak nevětví a roste pěkně rovně dolů - hledá vodu. Tak jdeme na to.
Z tohoto docela malého záhonu máme výnos 14 kg po očištění. 

Manžel se zděsil, prý, kdo to bude umývat. Umývání mi však šlo jako ve velkovýrobně. Zeleninu zbavenou nadzemní části jsem házela na škopku s vodou, a když byl skoro plný, rukama jsem začala míchat jako v pračce prádlo. Na sluníčku pak trochu oschla. Ten den bylo totiž ještě dost teplo a studená voda byla docela příjemná. Pak jsem se pustila do celeru. Nať jsem obrala, bude hodit do vývarů. Ale už jsem neměla moc času na focení. Celeru byly 3 kg.  Ale nastal problém, jak to nyní dopravíme domů. Já jsem si neuvědomila, že bude nutné vzít si batoh a že jsem minulé roky sklízela kořenovou zeleninu na dvakrát.  V chatě je po mamince stará taška na kolečkách. Není sice moderní, ale má kolečka s gumovou pneumatikou, takže je tichá.  Manžel vzal polovinu nákladu do brašen na kole a já tedy tu tašku po mamince.
Ten den jsem stihla ještě vystříhat staré maliny a vyčistit celý jejich záhon.  Když jsem přijela domů, nadšená, že jsem cestu zvládla, můj syn válející se doma na nemocenské se zděsil a prý jestli jsem se s tou taškou nestyděla.  No na zabití. :-D
V sobotu jsem se vrhla na čištění, v neděli na ruční krájení n malé kostičky, vaření a tak pořád dokola až do včerejška. Dneska jsem konečně sklenky odnesla do sklepa. 
V sobotu se i obloha probarvila ve znamení mrkve. :-D
Druhou polovinu mrkve jsem pak nastrouhala už robotem část nahrubo a malé mrkvičky předvařila a také připravila na mražení. 
Stále to nebralo konce. Ale další zpracování už bylo opět robotem. Nastrouhat, provařit s pomeranči, cukrem a rozmixovat na vynikající džus, který při konzumaci  ředíme v poměru 1:1
Dnes, když se kouknu z okna, jsem ráda, že jsem mrkev již ze země vyndala a zpracovala. 
Ještě je v zemi červená řepa a paprika, které se kupodivu dařilo a na záhonku nepěkně vyhlížející dozrávající fazole.
A vlastně jsem docela ráda, že se počasí pokazilo a prší, mohu si kapku odpočinout a mám výmluvu. že nikam nemusím a tím pádem čisté svědomí, že lenoším.  A to je o mrkvi v mém zahrádkářském deníku všechno. 
Mějte se krásně a ať se vám vše daří. 

28 komentářů:

  1. Maruš,zajímavý mrkvový komentář,když se daří,tak se daří.Máš zásobu na zimu.Jste vícečlenná rodina,tak se to bude v zimě hodit.Přeji úspěšné zazimování zahrady a také trochu odpočinku..🥕🥕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, když vařím na každý den, tak se ta zelenina spotřebuje. Je dost jídel, kam ji dávám a mám ji po ruce a už ji nemusím čisti. nyní už odpočíváme více. jezdím tak tak jednou za týden, ne častěji. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Mrkev pěstovat neumím, takže smekám před úspěšnou pěstitelkou. Letos jsem si sice dala závazek, že ji vyjednotím poctivě. Jak jsem se po několika řádkách narovnala, zatočila se mi hlava a výsledek byla zlomená ulna i radius a sádra. Celeru se u mne daří, hlavy mám jak z Kaufu a bez chemie...zatím je pár mrkviček stále v zemi a celer též. U nás signál ke sklizni dává soused. Zatím klídek. Domácí džus by nám určitě chutnal, kdysi jsme kupovali Karotelu, byla to hustá, výborná šťáva. Odpočinek si zasloužíte, zpracovat takové množství dalo zabrat... Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ano jednocení je na mrkvi ta nejhorší práce. Moje maminka se dokonce snažila tu vytahanou zase jinde sázet, ale to já už nedělám. Takový otrok nejsem. Rodiče měli všude jen úrodnou půdu, žádnou trávu a květinové záhony. Jen nad chatou a v horní části mohla mít maminka pár jiřin a pivoňky. Ten úraz byl docela vážný. Já jsem celer měla vždy maličký a spíše samý kořen, ale letos jsem to dělala přesně podle jedné paní na YT a bylo to lepší. Asi jsem je dávala i dost blízko a ta paní radila dál od sebe, že prý celer přestane růst, jakmile kořeny narazí na sousední celer. A poctivě jsem okopávala a zalévala. Takže letos jsem byla díky tomu úspěšnější. Ale jako z Kauflandu jsem ho tedy neměla.

      Vymazat
  3. Páni, tak to je krásná úroda a zásobička na zimu. Paráda 👏👏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji., V zimě to budu mít jako když najdu. Stačí dojít do sklepa a už nemusím nic čistit. :)

      Vymazat
  4. Maruško, četla jsem to pozorně a Ty jsi prostě mrkvová královna. Tak pěknou úrodu mrkve jsem asi neviděla. Dovedeš to hezky zpracovat a to je výborné. Dáváš to do sklepa? Taška našla uplatnění a barevně se do zahrady hodí. Asi máte i velký mražák, do našeho by to nevešlo. Možná se ta mrkev dobře vyrývá (?), já kdysi pěstovala pastinák a ten kořenil hodně hluboko, dostat ho ven pak dalo práci. Cukety jsi nepěstovala?
    Díky za pěkný příspěvek a přeji radost ze zahrady. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, dávám zavařeniny do sklepa v panelákové kóji, kde máme perfektní vysoký a hluboký regál. Mrazák máme šuplíkový 3 a půl šuplíku. Ty šuplíky jsou drátěné, takže se krásně promrazí všechno. Už je starý, ale manžel nový nechce, že nevěří, že ty plastové šuplíky něco vydrží. Když jsem chtěla před lety mrazák kupovat, tak manžel hudral, že prý k čemu, však nepořádáme zabíjačky. :-D Teď bývá plný :D

      Vymazat
  5. Maruško,to je úroda,jenom koukám.A ty práce potom.Jsi dobrá.Na krájení kořenové zeleniny na drobounko je expert manžel.Nakoupí si velké množství a krájí a krájí a já si ji ukládám do krabiček do mrazáku.Mrkev samotnou mám moc ráda.Když jsem měla zahradu ukládala jsem zeleninu do písku do sklepa.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I moji rodiče ukládání zeleninu do písku, ale ve sklepě na chatě. Pak tam ale muselo jezdíte i v zimě pro zásobu i na kontrolu. Písek i jsem použila i na opravu chodníku a ještě mám na opravu schůdků přes skalku. Obdivuji tvého manžela, bez rád krájí zeleninu na kostičky. Ale v zimě je to hned po ruce. Je dost jídel, do kterých dá ám kořenovou zeleninu. Jsem rada, že už je to zpracované. :)

      Vymazat
  6. To je pěkná hromada mrkve... a potom i práce. Zaujal mě ten mrkvový džus... občas si koupím mrkvovou šťávu ve skle a docela mi to chutná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept mám nahoře v záložce "Zavařuji" není úplně hladký jako šťáva.

      Vymazat
  7. Majko, vy budete mít s manželem přímo ostříží zrak 😀 Práce s mrkví bylo fakt hodně, ale ten džus musí být moc dobrý. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by. Ale asi nám to už nepomůže. :-D Džus nám chutná.

      Vymazat
  8. Parádní mrkvová úroda. U nás se mrkvi moc nedaří, obvykle nám ji odspoda sklidí hryzci a myši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, při vyrývání jsem našla asi 4 větší mrkve prokousané skoro až k povrchu, takže už si to myši našly. Proto jsem si říkala, že je dobře, že jde mrkev zavčasu ven. Jsem zvědavá, jestli se ty potvory dají i do řepy, když jsem jim sebrala mrkev.

      Vymazat
  9. Maruš, krásná úroda. Mrkev neseju, dávám ji akorát do polívky, takže tu trochu si koupím. Stejně jsem mívala jenom takové ocásky. Celer seju naťový i petržel. Určitě máš taky jako já, príma pocit, jak ukládáš sklenice do sklepa. Měj se hezky i když venku nic moc🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My dáváme krájenou zeleninu do dost jídel, nejen do polívky, takže to spotřebujeme. A nejvíc mě pak baví, že nemusím už nic čistit a jen přidám, kam potřebuju. I bramborový salát je pak hotový raz dva. Je to super pocit, když skládám sklenice do regálů, to teda jo. :)

      Vymazat
  10. Tak to je krásná úrodička. A už je vše i zpracované. Radost pohledět. Já už mrkev nepěstuji, celer v malém množství.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Hanko, U mě je to asi zakořeněný zvyk po desetiletí, zděděný po rodičích. Ale v zimě se sejde a vydrží mi na mnohá jídla v pohotovosti až do další úrody. :)

      Vymazat
  11. Zaplať pánbůh že s tímhle jsem už dávno skončila! Rok co rok stejná situace, hromady mrkve, petržele a celeru, narvaný mrazák a za rok se to všechno vyhazovalo. Ale pěstovat se to muselo, přes to nejel vlak. Copak pokud jsme ještě bydleli v Praze a sem jezdili jak na chalupu, tak se všechno v pohodě rozdalo po paneláku a rodičům, ale když jsme bydleli tady, už to nebylo komu rozdávat. Děti mrkev už nechtěly ani vidět a já tedy kořenovou zeleninu žádnou .....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to my spotřebujte všechno, zvláště, když varím na každý den. Něco dám dětem a občas také jedné sousedé.
      A ta zavařená vydrží dlouho. Mě baví, že si ze semínka vypěstuju "žrádlo".😀

      Vymazat
  12. Nádherná úroda a nápadité zpracování. Já mám letos jenom několik"ocásků", ale nám to plně stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám to také stačí.😀 Varim denně a těch jídel s krajinou zeleninou je dost a vaříme na každý den. O víkendu jsme na jídlo tři. Teď je s tím více práce, ale pak už je to bez práce úplně. 😀

      Vymazat
  13. No páni, to je ale úroda, Majko! 😲 Ty jsi nezmar, nechápu jak dokážeš tohle všechno zpracovat a následně s rodinou zkonzumovat. Můj partner by mě s mrkví hnal ... 😜 Ovšem vypadá to všechno úžasně! Tak ať vám chutná! 😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mrkev s celerem se hodí do bramborového salátu, do polévek, rizota, zapékaných brambor a samotnou mrkev máme také rádi a té moc v mrazáku není. A džus je osvěžující a ten dávám i dceři. Když vařím na každý den, tak se to spotřebuje rychle. Navíc manžel je polévkový a polévku musí mít každý den. Když nevím, jakou polévku, tak povařím pohanku, přihodím zeleninu, hrášek, koření, cvrknu vajíčko a je hotovo. :-D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář