04 března 2023

Záhada zmizelého šlechtice

K historickým kriminálkám jsem se dostala prostřednictvím spisovatele Vondrušky, ale časem jsem zjistila, že tomuto žánru se věnuje více autorů. V poslední době jsem četla Záhadu zmizelého šlechtice Martiny Novotné. 

 Pan Tadeáš z Příhraz byl  králem Václavem II. vyslán do jemu neznámého kraje, aby pomohl panovníkovu příteli vypátrat, kam se poděl jeho jediný syn.  Tadeášovi je k ruce  sluha Vítek.  Nebudu zde vypisovat děj, protože se přiznám, že mi už z hlavy vypadla většina jmen lidí, kterých se vyšetřování dotýká a kteří mají se zmizením rytíře něco společného. Děj je napínavý a plný zvratů, i když některé popisující pasáže jsem vynechávala.  Ne snad proto, že by mne nudily, ale protože jsem lačnila po  pokračování.  Na historických kriminálkách mne vždy zaujme i způsob pátrání, tehdejší zákony, prohřešky a tresty.  Kdo má rád knihy pana Vondrušky, určitě si vychutná i knihu Martiny Novotné. 

6 komentářů:

  1. Já čtu teď málo. Spíše kouknu na nějaké články a mám rozečtenou knížku o focení. Jeden román jsem začala číst, ale odložila...a už nevím co tam šlo. Nebaví mě to. Raději jdu ven, když to jde nebo si najdu něco jiného na práci, což je doma vždy...Měj se hezky Maruško.

    OdpovědětVymazat
  2. Historické romány mám ráda, takže je jasné, že Vondruška mi není neznámý. Ale od této autorky jsem zřejmě nečetla nic.
    Takže píšu si na seznam do knihovny.
    Díky za tip a měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Teď mám rozečtenou knihu od Jonase Jonassona.Jeho první knihy:Stoletý stařík.... a Analfabetka,která uměla počítat byly opravdu pěkné.Ale této třetí nemůžu přijít na chuť. Pá Eva H.

    OdpovědětVymazat
  4. Historie mě provází celým životem a tak je tato kniha "pro mne". 👍 Velmi si vážím takových autorů, jako je pan Vondruška i další, kteří zajímavým způsobem dovedou psát o té dávné minulosti a když do toho zamontují i to potřebné napětí, pak mohou zaujmout i ty čtenáře, kteří moc o historii nemají zájem. Navíc doba Václava II. je nejen zajímavá, ale pro naše dějiny důležitá, protože se schylovalo ke konci přemyslovské dynastie, což ovšem tehdy netušili...
    Díky za tip na zajímavou knihu a autorce M. Novotné přeji hodně čtenářů. ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Tak kniha by mě určitě bavila,mám podobné romány ráda.Tak mi přibyla další knížka
    na lístek do knihovny.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  6. Marija, zajímavý tip na čtení. Krimi moc nemusím, ale když se jedná o historické krimi, to bych zkusila. Krásné dny

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář