03 února 2023

A už to jede...

Ve státní kase nejsou peníze na důchody. Tak se zvedne věk odchodu do důchodu. Za Klause (ODS) a Topolánka (ODS) se důchodový fond 300 miliard začlenil  do státního rozpočtu, kde se pomalu, či spíše rychle, rozpouštěl a to ne na důchodce.  To není žádný blud a dezinformace, to je fakt, který jsem zažila.  
Ale co dělat, když nyní na důchody peníze nejsou? Je to jednoduché, postupně zvýšíme věk odchodu do penze a je to. Dokonce jsem v článku četla číslo 68. Nedovedu si představit, že bych měla stále pracovat na plný úvazek a nedej Bože ve směnném provozu. 
Ano lidé se dožívají vyššího věku, ale to přestane, dámy a pánové. 
Nyní se ti staříci drží na lécích, ale léky jaksi docházejí, vyvezou se tam, kde platí více. Chybí lékaři, stomatologové....Jo i od špatných zubů můžete dopadnout špatně se zažívacím traktem atd..... Takže ono se to číslo věku dožití zase posune dolů. 

A řešení tu už dávno bylo. A bylo účinné, prověřené.  Jakmile člověk dosáhl důchodového věku, měl dvě možnosti. Půjde do důchodu, bude pobírat důchod.  Bude chtít dál pracovat, nebude pobírat důchod, ale pracovat tzv. na procenta.  Jakmile půjde do důchodu, bude mít vyšší důchod. A nevěřili byste, kolik mých kolegů se na to dalo. 

Dneska "prduch" bere valorizovaný důchod a plat mnohdy z pracovního zařazení, které zastával už dříve. Tedy žádná brigáda, jede dál. Má dva příjmy a už není ve stresu, protože ví, že s tím může kdykoli praštit a tak vydrží pracovat mnohem déle, protože je v pohodě.  Většinou jsou to lidi v kancelářích. Alespoň ti, co jsem já znala. Ano, z toho platu platí daně, ale ty zdaleka nejsou tak vysoké, jak je vysoký jeho důchod. 
A pokud šlo o bridády, přivydělat si k důchodu, bylo to možné, ale ne na plný úvazek, ale počet odpracovaných hodin byl omezený. 

Nemůžu si pomoci, ale když si vzpomenu, že moje maminka šla do důchodu v 55 letech, zemřela v 82 a ekonomiku to nepoložilo......

22 komentářů:

  1. Maruš, mladá už bych nechtěla být ani za nic, jsem ráda, že mi je tolik, co mi je. Moje mamka šla taky do důchodu v 55letech a užívala si ho 40let, to se nám určitě nestane ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také ne. Jen bych si přála ještě v klidu dožít.

      Vymazat
  2. Vím, o čem píšeš a psala bych zřejmě v určitých tématech podobně. Je hodně skutečností, nad kterými kroutím hlavou.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska lidem říkají, že si mají na důchod šetřit. Ti, co mají hluboko do kapsy, nemají z čeho a ti, co mají ti si šetří. Ano má se každý o sebe postarat, ono by to šlo, člověk si udělá nějaký rozpočet, ale pak mu vláda hodí klacek pod nohy, ale vstát už mu nepomůže a ještě se vysmívá..... Ach jo. Ale dokud máme ty internéty, tak si můžeme alespoň ulevit, zatím.

      Vymazat
  3. Jak říká Libka, mladá bych nechtěla být ani za Boha, ale to se opakuji, už jsem to zde psala. A to ještě uvidíme ten fičák. Já se narodila v první polovine minulého století - zažila jsem Gottwalda, Zápotockého, Novotného, Svobodu, Husáka, Havla, Klause, Zemana tak snad přežiju i další. A co bylo těch předsedů vlád - partajních i úřednických - to ani nepočítám. Všichni slibovali, že bude lépe a já jako ten blbec jsem v to opravdu veřila. Sama sebe se ptám zda mi něco jiného také zbývá. Tuhle, před tím, než mne skolila bronchitida, tak jsem šla po namrzlém chodníku a spadla jsem, přez silnici kde jezdí auta jako ďas, tak mne videla dívčina a honem přichvátala, pomohla mi na nohy a měla starost, zda jsem si neublížila. To mne tak šokovalo, že jsem byla čilá a i kdybych měla zlámané kdesi cosi, tak bych to necítila. Takže DOBRÝ ČLOVĚK JEŠTĚ ŽIJE a né jenom od Romaina Rollanda. Tož držme si palce : bude ako bude a žít se musí - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Mílo je fajn, že se ještě občas najde někdo všímavý a ochotný pomoci. To se pak ale divíme i ušima a při tom by to mělo být jakousi normou. Měj se hezky

      Vymazat
  4. Ano, držme si palce, bude toho fakt třeba, důchod.fond se nerozpustil, prostě ho rozkradli, .....nejsou nejen doktoři (dětský alergolog-objednací lhůta 1/2 roku), nejsou léky, termín operace výměny kyčle jsem dostala na leden 2024.....a léky na bolest se silně doplácí. Prostě, nebude to jednoduché... Ale každou korunu, kterou nám ukápnou k důchodu omeldují....jako když jsme nemuseli povinně platit sociální a zdravot. podle výdělků. Nikdo se neptal, automaticky to strhli z výplaty a hotovo. Teď se podnikatelé přihlásí s minimem výdělků. A většina mladých je na pracáku a pracuje do vlastní kapsy.....
    Přeji krásné ( i když smutné dny) v krátkém měsíci únoru. Z Jizerek zdraví Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Olinko. Tak , tak. Nejhorší je, že v tom, že o těch důchodech pořád mluví, jak nám přidávají, tak v pracujících vzbuzují k důchodcům odpor. My jsme také pracovali na své rodiče a prarodiče, když už byli v důchodu a brali jsme to jako samozřejmost. Už se mluví i o tom, že nám seberou výchovné.

      Vymazat
  5. Majko, jednoduché to není už teď a zřejmě bude hůř. Léky budou opravdu jen tam, kde zaplatí nejvíc a ceny potravin vidíme denně každý z nás. Včera mě málem položila cena broskvového kompotu v Tescu 109,90 😮 mít ho nemusím, ale uvádím jen pro informaci. Vajíčka kupujeme od sousedů na chatě, jsou čerstvá a cenově výhodnější než v supermarketech. Zářivá budoucnost se konat zřejmě nebude, my to nějak dožijeme, ale mladých je mi líto. Ne všichni mají možnost skvělého výdělku, ale jíst a bydlet se nějak musí. Měj se hezky, pá 🤨

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je spousta potravin, které člověk ani neochutná, protože na to nemá. Ale štve mě, když zdraží máslo, na kterém ubrali už váhu a přidali vodu. Potraviny už ani nechutnají, jak kdysi chutnaly.

      Vymazat
  6. Přesně tak, jak to píše Evička. My to nějak dožijeme a doklepeme. Ale co ti mladí? O důchodových reformách se mluví stále, teď chtějí do systému vrátit třetí pilíř. Probůh, ale ten už tam byl a spousta mladých si do něj ukládala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád se to mění, těm pilířům už lidi vůbec nerozumí. Synovi se nyní prodloužilo stavební spoření, ale u to očesají tak, že nebude mít smysl a vybrat si to předčasně nemůže. Pekařka ve svetru řekne, že stát tu není proto, aby se staral o lidi. Tak ať se nestará a nechá nás žít a neháže nám klacky pod nohy ve formě neustálého zdražování, měněné životních podmínek...Ale nemá cenu se stále rozčilovat. jen si škodíme....hezký den.

      Vymazat
  7. Je to "smutné" i zarážející, když člověk nejen čte, ale já to slyším už dost dlouho od lidí, že už by nechtěli být mladí a že my to nějak doklepeme. V podstatě nám nic jiného nezbývá, ale kladu si otázku - kam ten svět dospěl a kam směřuje? Na tašce obchodního řetězce, kam pravidelně chodím (Globus) mají heslo "Aby svět byl stále v pořádku". Je jasné, že obchodníkům jde o tržby a nalákání zákazníka, ale ono je to sice hezky napsané, jenže skutečnost je jiná. Svět určitě v pořádku není a to vidí určitě ty "špičky" i běžný člověk. ... Téměř každý připíše - těch mladých je mi líto. To znamená, že "někde" je chyba. Jak mají být mladí motivováni k založení rodin, mít více dětí atd., když zažívají, že být single je vlastně "jednodušší", aby se nějak protloukl? Starším lidem určitě hlavně chybí jistoty. Jsou nějaké? Pokud člověk celý život poctivě pracoval, těžko přijme, že ani ta důchodová hranice není jistá, vždyť nemá jistou ani tu zdravotní péči a tohle by měl stát hlavně řešit. A od toho se také odvíjejí vztahy mezi lidmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také je mi mladých líto, ale oni si to vlastně takto přejí. Oni ví, že za našeho mládí tu byl teror, který oni nechtějí. Prostě jsem vděčná, že jsem žila spokojený život. Horší je, že říkám, že jsem ráda, že se nedožili tohohle chaosu moji rodiče.

      Vymazat
  8. Je to strašné, co se děje. Už tak nějak počítám s tím, že se ve svých skoro třiceti letech do důchodu ani nedostanu, a to mám roky penzijní spoření - říkám si, jestli není trochu od věci si takto spořit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě to spoření na mnoho let je také nejisté. Prostě dáváš někam peníze a pak se doba úplně obrátí a kdo ví dneska, co si za ty celoživotní úspory pak koupíš. Ale poradit nemůže nikdo, nikdo do budoucnosti nevidíme. :)

      Vymazat
  9. Maruško, to máš tak, těch pár lidí nahoře, kteří se tam dostali tak nějak trochu díky panu Rychetskému, se nás neptá, jestli chceme my dole půjčovat si a posílat dál peníze, které pak chybí tady na to a ono. Léky? a nebo doktor? zeptej se v pohraničí, za kolik tam mají potraviny. A pokud půjdeš na náměstí protestovat s tou druhou skupinou, ne s tou zhora posvěcenou, uvidíš, co sklidíš nadávek a opovržení. Já naštěstí protestovat nechodím, ale pokud dáš najevo svůj názor, nesmí být jiný, než ten ofic.! - v komentářích samá sprostota, urážky, chyby - kdo by si s takovými lidmi začínal? Jako Vodnář se bojím, co bude dál.
    My, co máme děti a vnoučata, máme pocit zodpovědnosti především za ně.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi z duše. Jiřinko. Také nechodím na žádné protestní akce, jsem ráda, že bydlím na malém městě, ale kolikrát mi stačí komentáře pod články na novinkách, abych měla strach z toho, co je ve společnosti nenávisti. A docela mne překvapilo, že nejnenávistnější jsou právě ti, co volí klid a pořádek. Je to jen fráze a stále opakované kliše o lásce a pravdě..... A bojím se, že přijde doba, kdy si budeme muset dávat pozor na pusu a s kým mluvíme.

      Vymazat
  10. Maruško odpracovala jsem 52 a vychovala 3 děti, a dneska v televizi, vezmeme vám výchovné, protože máte o 1 000 Kč nad průměrný důchod? Co to je? Každá vláda mění mantinely pro odchod do důchodu a do vlád se dostávají lidé, kteří jsou políbeni ničím nebo blbostí. Jak kdysi začlenili důchodový účet do státního rozpočtu, a pak poslanci si dělili medvěda na kraviny pro své město, dědinu či kraj, tak to bylo se velice rychle zapomenuto. Pořád nám každá pravicová vláda vtlouká do hlavy a mladí lidé také, že je moc stojíme ve státním rozpočtu, ale už nemluví, že jak rostou mzdy, tak stát vybere více na daních z příjmů, sociálním i zdravotním pojištění. Jak potraviny i ostatní zboží velice zdražilo, takže se to vybere více zpět do rozpočtu v DPH. Ale, nějak se zapomíná, co stojí lidé, kteří nikdy nepracovali, kolik nás stojí Ukrajinci, vojenské nákupy či zvedání platů v parlamentu, sněmovně, které je až nemorální. Tak mi přijde, že peníze se berou nejjednošeji zaměstnancům a důchodcům, ale nikdo se nesnaží hledat příjmy ve vyšším zdanění velkých zahraničních korporací či obchodních řetězců a bank. Tak proto se zrušilo i EET, aby malí podnikatelé a živnostníci si část příjmů nemuseli zdaňovat. A takový věcí je více. Stačí trošku znát ekonomická pravidla a jste úplně někde jinde. Velkohubí kozlové zahradníky jsou tím nejlepším příkladem. Zdraví I
    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková byla vždycky ODS. Byla to strana pro bohaté. Také mám tři děti a můj důchod je pod průměrem. No je fakt, že jsem šla do důchodu předčasně, protože jsem pomáhala mamince a to mi důchod krátilo o 2000,- kč. ale vyžila jsem s těmi 8 300 Kč, protože mám ještě manžela. Ano už mám díky valorizacím více, ale stejně pokud chci jet na týden tuzemské dovolená, jde to s úspor. Jestli zůstanu sama, tak nevím. Je to hnus, že nám dají výchovné a pak ho zase seberou. Ale darmo mluvit. Je spousta lidí, kteří jsou spokojení a vyhovuje jim to, A štve mě, že se pravda překrucuje. A skutečnosti se vydávají za dezinformace. A kdo se ozývá proti drahotě a má při tom v ruce naši vlajku, je proruský trol. Nevidím v tom žádnou logiku. Ale utěšuji se, že jsem svůj život nezatížila žádnými dluhy, žila jsem tak, abych si nemusela půjčovat. To je pro mne jedna velká útěcha. Měj se hezky i v této těžké době.

      Vymazat
  11. Maruško, my tady v pohraničí jsme už zapomenutý kraj. Nemáme tu obvodní lékaře, protože kdyby odešli do důchodu, tak nebude nikdo. Zubař, ke kterému chodíme má 72 let, tak že se může stát, že den ze dne skončí a nikdo nový není! Ostatní jsou na tom stejně. Nemocnici sice převzala Krajská zdravotní, ale dále si pacienty při složitějších případech překládají v Chřibské u benzinové pumpy jak balíky na poště...To si nikdo v většího města vůbec neumí představit. A pak se diví, že z pohraničí mladí utíkají do Prahy a okolí, kde je zdravotní péče dostupná ve všech oborech. Tady je třeba vůbec není ORL a je až V Děčíně. Ve výběžku vůbec není spousta další zdravotní péče a každý nemůže cestovat autem, protože jako my, ho už ani nemají. Stejně bychom nemohli řídit a tak jsem odkázáni na veřejnou dopravu, kterou i tady dost osekali.... Práce je tu také málo po zrušení zprivatizovaných textilek a dalších podniků a práce je tu málo a ta co je, je mnohem hůř placená než v okolí Prahy a v Praze a vždycky to tak bylo. To láká k přistěhovaní nepřizpůsobivých protože jim tu práci nemůžou nabídnout a tak mají soc. dávky jisté. Teď jsem ještě poslali Ukrajince a ani pro ně práce není. Jen příroda je tu krásná...i když po kůrovcové kalamitě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi smutné čtení. Já jsem nakonec zubaře našla, ale byla jsem zoufalá, nikdo už nové pacienty po těch, co odešli do důchodu nechtěl. Když táta vystudoval vysokou školu v Brně, dostal umístěnku do hlubokého západního pohraničí. Když vystudoval na státní náklady, musel státu trochu něco vrátit a tak se do pohraničí péče dostala, než mohl být vystřídán dalším absolventem. On byl sice veterinář, ale podobné to bylo i v jiných lékařských oborech. Nebo si pamatuji na pojízdné zubní ambulance právě v tom pohraniči.To by se klidně mohlo vrátit, když není nic jiného. Nebo lékaře motivovat. Ale to by musel někdo mít o lidí zájem. A ne že všichni hurá za kariérou do velkých měst nebo do zahraničí. Tak nám dojem, že se vracíme na stromy. Hlavně, že máme v obchodě zelené banány. Buďte stateční a držte se.

      Vymazat