26 června 2022

Případ dětinského dědice

Vlastně bych už nic nemusela dodávat, když si přečtete text na přebalu knihy Pavla Šoltésze.  Vcelku oddechová detektivka, příběh odehrávající se kolem slabomyslného Víta Mečíře. Tomu byl po smrti jeho otce určen poručník, jak si to otec v závěti přál. Vít po otci zdědil značný majetek, který měl převzít, jakmile dospěje. I když věkem byl Vít již dospělý, leč vyvstává otázka, zda dospěl tak, že by se o sebe a majetek mohl sám postarat. O poručnictví se však začne soudit jeho strýc a i když je dle regule zákona jasné, že spor vyhraje současný poručník, ten přesto požádá o odročení, což vyvolalo všeobecný rozruch zvláště, když jednání byl jen náhodou přítomen mistr boloňské univerzity Peregrin Kameník. Co je v pozadí zdánlivě jednoduchého sporu? Otázek přibývá, když je zavražděn žalobce. Peregrín se nakonec ujímá pátrání, aby všemu přišel na kloub a zároveň pomohl Krásné Evě, která se stala nástrojem pro zajištění Vítova majetku při splnění dosud veřejně nezmíněné klauzule v závěti Kašpara Mečíře. 

Ty historické detektivky mne baví a třeba jsem někoho tímto zápiskem v mém čtenářském deníku také nalákala k přečtení. Mé zápisky ovšem nejsou odbornými recenzemi., což jste jistě poznali.

4 komentáře:

  1. Píšu si na seznam do knihovny!
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Historické detektivky mám ráda, tohoto autora vůbec neznám, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec historie je úžasná a když někdo umí ji popsat poutavě, pak je paráda. Pamatuji si z dětství povídku Karla Čapka, která byla v podstatě také historickou detektivkou...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář