30 listopadu 2021

Proč mi sem posíláte toho mentála

aneb, co se děje v zákulisí. 

K lékaři doprovázím svého dospělého syna proto, že je mírně mentálně postižený a bývá vystresovaný z neznámého prostředí nebo když neví, co ho čeká. Pak také špatně vnímá, co se mu říká a na všechno kývá souhlasně hlavou.  Ještě nikdy jsem se nesetkala s nějakým odporem, spíše vstřícností. V dnešní covidové době se syn  bojí každého svého zakašlání, že ho budou v práci a ostatní lidé považovat za nakaženého a to ho také stresuje. Vlastně dvakrát do roka ho postihne bronchitida a musí navštívit lékaře. Právě nyní je doma s podzimním nachlazením, dodržel karanténu, podstoupil test PCR s výsledkem   NEGATIVNÍ.    Jeho kašlání se však nijak moc nezměnilo ani po antibiotikách a tak ho lékař poslal na vyšetření na plícní ambulanci, aby vyloučil nebo potvrdil astma. 

Paní doktorka M.V. v plícní ambulanci  ve Valašském Meziříčí se zdála být také vstřícná, na vyšetření ho vzala prakticky hned, když je na nemocenské, nechala udělat rentgen plic a dokonce ho pochválila, že skvěle zvládl spirometr. Z jejího pohledu je v pořádku a doznívá jen ta bronchitida, tedy ještě nějaká ta rekonvalescence, což může ještě trvat.

S výsledkem a zprávou jsme se vrátili k našemu obvodnímu lékaři. Sestřička si převzala zprávu a za chvíli volala do ordinace jen mně, že syn může už počkat v čekárně.  

A pan doktor mě přivítal se slovy:"Ta vás seřvala co? koukám nechápavě, že ne, že byla docela v pohodě a dokonce syna pochválila. A on na to:

"Jak jste odešli, tak mi hned volala a řvala na mě, proč jí posílám do ordinace takového dementa (mentála), kterého není schopná ani pořádně vyšetřit." Prý jí tedy práskl s telefonem. A já jsem zůstala jako opařená, v šoku jsem stále.... nějak to nemohu vstřebat. Lékař mi to řekl, protože on se chtěl omluvit, on chtěl ospravedlnit důvod, proč poslal syna na to vyšetření, protože se domníval, že byla nepříjemná i na nás.  Jinak bych ani nevěděla, co se v zákulisí děje. 

Protože syn mívá tyhle bronchitidy i na jaře, může se jednat i o nějakou alergickou reakci a tak by  bylo dobré, kdybychom se objednali na alergologii, samozřejmě k oné paní doktorce a to raději zavčas, protože termíny jsou dlouhé. Syn hned začal, že ne, že nikam nejde. (opět nevěděl, co ho čeká). 

Co myslíte, objednáme se k této paní doktorce nebo raději zvolíme někoho jiného? Stále mi je do breku. Jméno paní doktorky jsem nakonec raději uvedla jen v iniciálech. 

17 komentářů:

  1. Maruško, to je něco hrozného. Umím si představit,jak se syn bojí. Máme 16ti letou vnučku, která je také mentálně zaostalá po dětské mozkové obrně a také kývne na vše, protože je hlavně důvěřivá, ale také vystrašená. Přesně si umím představit, jak ti je a jak tě ten přístup zranil. Kdo se neumí chovat k těmto lidem, tak by neměl ve zdravotnictví vůbec pracovat. Jenže doktorů je málo...Já hlavně přeji synovi, aby se vyléčil a mohli jste zase normálně fungovat hlavně bez doktorů. Přeji celé rodině příjemný předvánoční čas. Jára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za podporu a přání. K této paní doktorce prostě už nepůjdeme. Naštěstí tu není jediná. Měj se hezky,

      Vymazat
  2. Maruško,to se mě snad zdá,vše svědčí o tom, že paní doktorka má asi daleko do inteligence a taktu. Už vůbec nemluvím o profesionálnim přístupu. Já bych za ní zašla a její chování si nechala vysvětlit. Ovšem dnes je covid a tak stop k takovým pochůzkam. Objednala bych se telefonicky přímo k ní,ale s tím, že se jedná o syna,kterého označila ...,tak raději ji volám,zda to zvládne,či ne. Baba jedna 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, měla jsem chuť ji zavolat, ale bylo to jen zprostředkovaně, tak jsem si netroufla. Kdyby mi svůj postoj dala najevo, určitě bych jí něco řekla. No už nás neuvidí.Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Maruško, tak to je opravdu děs. Chápu, že jsi z toho špatná, osobně už bych k té doktorce ani nešla. Pokud máš jinou možnost, určitě bych ji využila, ale téhle potvoře bych stejně zavolala a řekla jí, co si o jejím jednání myslím. Není to pro syna určitě jednoduché, ale věřím, že jinde uspějete. Držím palce a přeji synovi brzké uzdravení a klidné dny 💗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji, naštěstí tu opravdu není jediná a tak nás už neuvidí. Protože mi to neřekla do očí, tak už jsem od dalšího kontaktu upustila, i když nutkání zavolat jsem měla. Nyní už jsem soustředila myšlenky jinam, jdi k zubaři a toho se také obávám. Je nový ještě nevím, co mohu pořádně čekat. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Maruš, jsem v šoku z toho, jak se doktorka umí přetvařovat. To je hrůza, takové chování. Věřím, že si z toho špatná, ale jí se to vrátí, neboj. Asi by paní doktorka měla chodit častěji na odběr jedu. Ať se Michal brzy uzdraví. Toho kašle je teď hodně. Evča je už měsíc nemocná kašle a kašle, už využívala dvoje antibiotika a nic ji nepomáhá, ani se to nelepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přetvařovala se dobře, i když trochu jsem z ní cítila nevoli, když se divila, že s kašlem, který může doznívat dlouho chodíme na plícní. Kašlat prý je v této době normální a nikdo ho nemůže kvůli kašli poslat domů z práce. To prý by mu pak museli hradit 100% mzdu. No praxe je asi jiná. Evči také přeji, aby se z toho brzy dostala. Nejhorší je, že člověk propadá panice v době, kdy můžeš snadno přijít o práci.....Dneska jsem ještě absolvovala zubaře a už snad bude na chvíli pokoj. Michal půjde na kontrolu už jen ke svému lékaři a ten je vstřícnější. Mějte se tam v Kožuškově krásně, na kopečkách nad vámi už je bílo. :)

      Vymazat
  5. Tak ještě mám slzy v očích, netušila jsem, že může jakýkoli člověk se takhle chovat, nemluvě o tom, že od doktora - doktorky bych to nečekala vůbec... Doba je zlá a lidé se stali také zlými, vidím to denně kolem sebe. Kamarádka se rok potýkala s příšerným kašlem, až jsem si myslela, že se jedná o černý kašel, antibiotika nezabírala, chtělo to jen čas. Hodně síly ti přeji a hlavně milovanému synovi brzké uzdravení a hodně hodných lidí kolem. Držte se a vydržte, ne všichni jsou tak bezcitní a hloupí, jak jsi, bohužel, teď poznala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado,i nám ta doktorka říkala, že kašlat je v této době normální (asi se divila,, proč jsme na plícním), že to chce čas a léčba doznívá ještě dlouho. A z práce ho kvůli kašli prý nikdo nesmí poslat domů, a jestli ano, tak prý má nárok na 100% náhradu mzdy. No to jsou asi jen takové řeči, těžko proveditelné v praxi. Už se z toho docela vzpamatovávám, dneska jsem ještě byla u zubaře, z čehož jsem také měla obavy, ale už je vše za mnou a Michal jde na kontrolu zase za týden ke svému lékaři, tak jsme rádi, že jsme doma.

      Vymazat
  6. Maruško,to jsem úplně šokovaná jak z doktorky,tak i z doktora,který si něco takového vůbec dovolí opakovat.Jsem velice klidný člověk,ale tohle bych si s doktorkou asi vyříkala.Zdá se mi,že jsou někteří doktoři čím dál více nervozní a přitom nejsou z daleka v první linii.Dcera mi zrovna včera přeposlala video,který uveřejnila paní na facebooku,jak se k ní chovali na obvodě,kam se nemohla dovolat a šla osobně.Nadali ji do kr...,neskutečné.Já svoji obvodní neviděla co je covid.Je mi už 71 a objevují se nějaké potíže,volám a nikam se nedovolám.Tak jedině rovnou na pohotovost.
    Synovi přeji,aby mu bylo lépe a hodně sil,protože to v životě možná nemá lehké.To přeji i Tobě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na doktora se nezlobím, on byl viditelně v šoku také a myslel si, že co zažil on v telefonu jsem zažila i já na živo. Příběh té paní je také strašný. Sesypalo se to na ni, je mi jí také líto. My s manželem také k obvoďákovi nechodíme, manželovi se nechce ani na preventivky. On se prý zná a chodí jen ke svým specialistům s chronickými potížemi. Já si pro léky na tlak jenom zavolám a sestra mi pošle e-recept. Tu preventivku jednou za 4 roky také přežiju. Jenže horší je to s pracujícími, kteří nemohou jen tak zůstat doma, když se necítí dobře a musí hned na testy a k lékaři, aby měli omluvu do práce. A máš pravdu, dovolat se někam je opravdu šílené. A pak stres v nemocnicích u lékařů odnášejí pacienti a na zdraví jim to nepřidá.

      Vymazat
  7. Majko, všechno je v lidech....Boží mlýny melou, ale někdy hodně pomalu. Já byla dnes se špatným dechem a zádama a světe div se, když jsem řekla, zda se mám vysléct - jako na poslech plic - tak prý:"to nebude potřeba". Michalovi se nedivím, že je z toho celý pryč, zrychlená doba, každý se bojí o práci a schází sounáležitost a je čím dál tím míň citu. Trend kdo výš, rychleji a lépe...né mladá bych nechtěla být. No a k paní doktorce, zadala jsem to googlu a vyšla mi i s fotkou z 13.10.2020 - vypadá dost od rány, řekla bych, že s ničím se moc nesere a jí je jedno že ublíží. Tak se držte, pokud to půjde sklidni Michala...jo, můj syn je to to samé, alergie-spastická bronchytída, astma - kvůly zimě si pořídil takový dýchátko, nosí to sportovci, aby jim nešel do plic takový mrazivý vzduch. - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michal už je klidný, je rád, že má na pár dní klid doma. To dýchátko by se hodilo i mně. Kolikrát jsem si říkala, že respirátor by se mi hodil v zimě i venku, když jdeme na procházku za humna. Doba je opravdu hodně zrychlená a chaotická. Kdo ví, co čeká naše vnuky....Mílo mě se hezky.

      Vymazat
  8. Maruško, zdravím. K chování doktorky nemám slov. Otřesné a smutné zároveň! Souhlasím s Ladou, lidé jsou čím dál horší ve svěm chování, agresivní, zlí... Samozřejmě ne všichni, ale je jich dost a myslím, že bude hůř. Přeju Tobě i synovi hlavně hodně zdraví a posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes na kontrole u našeho lékaře jsem se dověděla, že takto reagovala ještě před vyšetřením na spirometru, prý seřvala lékaře, že měl Michalovi napsat nějaký sprej, ale on se ohradil, že nebude nikomu, kdo nemá astma předepisovat sprej, který by měl pak na celý život. Chce jen astma vyloučit nebo potvrdit. Nakonec asi proto Michala chválila, když se vrátil z toho vyšetření na spirometru. Ale neomluvila se. Už to nebudu řešit, Michalovi je po inhalacích vincentky mnohem lépe a to je hlavní. Lenko, měj se hezky a lékaře ať raději nepotřebujeme.

      Vymazat
  9. Nemůžu se z toho vzpamatovat.Dcera pracuje v nemocnici!Usoudily jsme,že doktorům jde jen o peníze.Vzpomínám,jak jsem chodila s brekem od onkologa.Nakonec si dcera vždycky vzala volno a chodila se mnou až do ordinace.Velice se mu to nelíbilo,ale nemohl nám to zakázat.Já,když mám trému(nebo strach),tak se usmívám.On mi vynadal,že jsem vážně nemocná a dělám si legraci.Dcera mu odsekla,jestli byl raději kdybych hystericky brečela...Nakonec odešel.Tady je doktorů málo,tak nemůžeme jít k jinému.Tak jsem přestala některé specialisty navštěvovat.Není to řešení,ale mám klid.
    Držím palce,ať se to synovi už nikdy nestane.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář