10 října 2021

Korálky z klokočí

 

Naďa Horáková se dobře čte. ......
Eliška přijela  z Brna do  rodné obce a ubytovala se u tety, která zde žije celý život v rodném domě. Teta, sestra Eliščiny matky, má krámek se suvenýry a vyrábí a prodává i náramky a korálky z klokočí, o kterých tvrdí, že mají kouzelnou moc a ochraňují nositelku. Teta také skvěle vykládá karty a má bohatou klientelu i ze zámožných kruhů. Je bezdětná a nikdy se nevdala. 
Eliška má v rámci své disertační práce uspořádat místní archiv a zároveň ho přemístit ze sklepních do nových prostor. Při tom objeví dveře do tajemné chodby a začíná se odvíjet příběh plný záhad a tajemství, která sahají hluboko do minulosti. Proč je na starém obraze, který po léta vlastní jiná rodina, vyobrazena Eliščina sestřenice z Ostravy při soudním procesu s čarodějnicí?  Proč se nikdy neobjasnilo náhlé  záhadné zmizení Eliščiny prababičky, porodní báby, která si vždy pečlivě zapisovala všechna data související s každým narozením i v době, kdy už chodila do rodin jako asistentka k novorozencům? Znala mnohá tajemství místních rodin a spolu s ní zmizela i zmíněná kniha porodů.  Mají  korálky z klokočí opravdu nějakou moc? 
Pátrání po odpovědích a vysvětleních záhad, které z minulosti přerůstají do současnosti svede dohromady všechny ženy z rodiny. Proč rozhovor sestřenice tak rozrušil tetu? Proč pláče žena jindy stále optimistická? 

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy s nádechem mysteria. 

8 komentářů:

  1. Maruško, už si píšu pro další návštěvu knihovny. Autorku neznám, ale obsah knihy mě zaujal, takže si ji ráda přečtu. Díky za tip a přeji pěkné dny 👍😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já už jsem toho od autorky četla více a nikdy jsem nebyla zklamaná, spíše naopak. Na stránce se seznamem četby se můžeš mrknout na více titulů. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Maruško,píšu si.Záhady a tajemna mám ráda.Začala jsem po pauze v létě zase chodit do knihovny,tak zkusím vypůjčit.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tobě hezký den. Podzim a dlouhé večery jsou tu a tak bude i více času na čtení. tedy u mne. :)

      Vymazat
  3. Majko, děkuji moc za tip na četbu.👍 Do knihovny sice nechodím, ale podívám se, zda není možnost si jí stáhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ani jsem nevěděla, že je možné stahovat knihy.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář