23 června 2021

Květen a červen na zahradě

 Poslední zahradní článek jsem tu měla v dubnu, kdy jsem se chlubila sazeničkami rajčat a celeru zatím na balkoně. Jaro nepřálo jak zeleninové zahradě a mnohde ani ovocným stromům. Na meruňce se ukázaly květy, ale záhy se dostavila monolióza a napadla i třešeň.  V tom studenem a deštivém jaru jsem prostě nezvládla postřik a stromy jsme museli totálně ořezat.

Na zpracování dřeva jsme měli ochotné pomocníky. 
Rajčat jsme na zahradu převezli a zasadili 6 až v druhé polovině května, jenže následovala další velmi chladná rána a s rajčaty to vypadalo bledě. Dvě uhynula a zbylé 4 vykazovaly známky zániku. Koupila jsem tedy ještě na poslední chvíli nové sazenice, že jimi ty moje nahradím.  Nakonec jsem ty moje nechala také a ony se vzpamatovaly. Talk mám 8 keříků.
Co mne překvapilo, že vylezl a docela se drží česnek, který normálně dávám do země na podzim, ale to pro úraz nešlo a tak šel do země až v dubnu. Stejně tak cibule. Zasetá mrkev se rozhodla, že letos nám žádnou úrodu nedá. I když mrkev si dává vždycky na čas, v polovině června jsem usoudila, že to už není normální a záhon jsem znova zryla a zasela špenát. 
Loni touto dobou už bujely okurky, cukety, kopr.....Vedle okurek jsem nakonec ještě vrazila do země melouny. když je takové vedro, tak to docela svádí. No, co už. Třeba.......
Celer se ujal docela pěkně, i když první lístečky, než pořádně zakořenil uschly. Ale už lezou srdíčka. :)
Druhý záhon s mrkví pozdní nakonec nějaké náznaky růstu projevil, ale velmi málo. v kleče jsem jednotlivé mrňavé mrkve hledala mezi bujným plevelem. Sousedka mi přinesla malé sazeničky ledového salátu, tak jsem je vrazila mezi tu mrkev. Táta to tak také dělával.  Ještě jsem zasela cukety, hrášek, fazolky a červenou řepu, kedlubny, kopr a zasadila křehké sazeničky fenyklu, které mi také věnovala sousedka.  

Už si se sousedkou říkáme, že se na pěstování zeleniny vykašleme, protože ta dřina a chození kolem toho s nejistým výsledkem už není pro naše záda a že si založíme více trvalkových záhonů a bude mít méně práce. S těmi zeleninovými záhony je opravdu velká starost od jara do pozdního podzimu a pak přijde nepříznivý rok a úroda za to nestojí. I když zatím to vždycky nějak zdárně dopadlo, tak uvidíme. 
Konečně se nám podařilo zkrotit i trávník a louku pod zahradou, kde byla bažina a nejprve jsem musela popadnout kosu na vysokou trávu a pak několikrát sekačkou na různé výškové nastavení.Na relax sice času moc není, ale také si ho během práce dopřeju, ale stejně jdu domů celá rozlámaná. 
A jak dopadly moje krásné a milované jiřiny, které mnoho roků pěstovala maminka a já v tom mnoho roků pokračovala a dokupovala další a krásnější? Jiřinky se musí na zimu ostříhat, vyndat ze země, očistit hlízy a uložit třeba do sklepa, kde nemrzne. Někteří víte, že to jsem pro úraz na podzim udělat nemohla a doufala jsem, že se stane zázrak. Zázrak se nekonal. Ze země stále nic nevykukovalo, tak jsem se minulý týden rozhodla kouknout pod zem, jak to tam vypadá. Opatrně rycími vidlemi kousek od trčících suchých stonků.  Z těch mladých, co měly jen několik hlíz jsem nenašla vůbec nic a z těch starých s mohutným shlukem hlíz zbyl jen ubohý kousíček něčeho neforemného, blemtavého......Ani jedna jiřina nepřežila. Radost mi dělají alespoň jiné kytičky, které ani nestačím všechny fotit, protože rychle odkvétají. 
Mnohé fotky jsou focené mobilem. Prvním rokem kvetou vínové pivoňky od Libušky z Kožuškova. Mám je na dvou místech. 
Denně jezdíme zalévat, naštěstí vody je zatím dost. Včera jsem jela na zahradu s tím, že jen zaleju a nebudu nic dělat, že budu prostě jen odpočívat a kochat se. Dala jsem si za úkol jen najít vhodné zastíněné místo pro letnění klívie. Vysvobodila jsem  z ostružin kolem staré kůlny podvozek od zednických koleček, na ně dala dvě desky z někdejší police ze staré kuchyně a pak už jen podle toho, jak cestovalo slunce po obloze, já cestovala s kolečky a klívií po zahradě. Snad jsem místo našla. 
Teda ty ostružiny (lesní) mi daly zabrat. Nevím, jak se jich definitivně zbavit. Rychle zaplavují kde co. Jahody už jsou červené, ale ty už nefotíme, ty jen sbíráme, baštíme a mrazíme.:)
 Meduňku zítra sklidím na sirup a posuším do čajové směsi. 
A k dnešnímu dni mám 14 dní po druhém očkování a mohu plánovat dovolenou. :) 
Všem, kteří se potýkají s povodněmi a bouřkovými škodami přeju, aby už to řádění přestalo a těm, na které se to žene, ať jsou škody co nejmenší, raději žádné. 

26 komentářů:

  1. Maruško máš krásnou zahradu , ale dá to plno práce. Já už mám jen záhonek před domem. Se zahradou už jsme se rozloučili a pronájem ukončili. Měj se hezky a ať ti to všechno pěkně roste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V dnešní době bych zahradu prodayla asi rychle a výhodněji, ale je mi to líto. Dokud budu moci chodit a něco dělat, tak to prodávat nechci. jen možná s tím pěstováním budu muset mírnit. No ale když ono se to řekne. Příští rok zase budu asi blbnout. :-D

      Vymazat
  2. Slimáci... to je teď momentálně největší nepřítel všeho. Už jsem dosypala druhé balení přípravku které jsem koupila včera a říkám si, že si budu muset koupit ještě jedno a rovnou větší. Nejsou letos ti velcí, ale ohromný množství těch malých. Tam kde nasypu ty granule, to pak je masakr co tam je mrtvolek. Já mám na terase ve velikém květináči tři rajčata tyčková podsazené dvěmi truhlíkovými a tři mám v truhlíku. Tam se jim daří, celý den sluníčko, jsou pod střechou, takže vlhkost jim nehrozí, a rostou tedy jak divý. Ředkvičky mi zlikvidovaly právě ti slimejši, tak zkusím druhou dávku vysít. A mám hrášek. To je jediné co ze zeleniny mám. Jahody mají nasazeno hodně květů, ale zrajou vcelku neochotně a pomalu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem koupila rovnou dvě balení a sypeme jak diví. Rajčata se nakonec pěkně vzpamatovala, ale uvidíme, co s nimi udělají ty přívalové deště. V noci to byl také hukot. Naštěstí jsem včera posekala. Zatím roste, co jsem podruhé zasela.

      Vymazat
  3. Maruško,pokochali jsem se procházkou po tvé zahradě,moc hezky ti vše kvete. Přeji hojnou úrodu a také odpočinek. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  4. Majko, máš tu zahradu krásně vymazlenou. Všechno kvete a roste a to je prima.
    Letos je to o minimálně 14 dnů opožděné. Já rajčata zasadila, tak jako každoročně 15. května a ona nastydla. Vůbec se jim nedařilo a až teď se vzpamatovala. Jiřiny jsou hodně citlivé, u nás jsou první, na kterých je vidět, že přešel první mrazík. Opravdu musí ven. Občas se mi stane, že nějaká hlíza, či odkopek zůstane v zemi, ale tam to bohužel přes zimu shnije.
    Krásné fotky jsou dokladem toho, kolik jste na zahradě udělali práce. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my vždycky dáme zahradu do pořádku a pak přijdou přívaláky, ale naštěstí to není taková hrůza jako jinde. je mi strašně líto všech postižených tornádem. když si pak stěžuju na nějaké drobnosti ze zahrady, tak je mi až stydno. Už si říkám, hlavně zdraví a ona si ta příroda vždycky nějak pomůže. :)

      Vymazat
  5. Majko, jsi jako včelka. Zahrádce věnuješ hodně času a ona se ti odvděčuje v podobě rozkvetlých kytiček a zdravé zeleniny. U nás se zelenina nepěstuje, kromě několika rajčat a nějakých bylinek, které rostou i bez našeho zásahu. Ještě mám zasazenou cukínu, tak uvidím, jestli se něčeho dočkáme. Měj se krásně a nezapomínej i na odpočinek, zdravím 🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. odpočívat neumím. Pořád vidím, co by se mělo ještě udělat než pojedu domů. Někdy nestihnu dát si kafe. Doma pak skuhrám, jak mě bolí záda. Ale snad už bude líp. Už se konečně chytla i nová semínka, tak snad si i odpočinu. Jen ať nepřijde nějaká katastrofa. I tobě přeji krásné léto na chatě.

      Vymazat
  6. Milá Maruško, tak se přiznám, že při pohledu na tvou zahrádku mně spadla čelist... Jsi neskonale šikovná a pracovitá, já jsem nešikovná a líná, takže dvoreček jsem si zaplnila všemi kytičkami, které se kde našly a ony rostou jedny přes druhé, takže plevel mezi nimi není skoro vidět. :-) Umím leccos, ale s rostlinkami mi to příliš nejde. Nezapomeň, že se musíš šetřit, tak to nepřeháněj s prací a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, děkuji za pochvalu. Včera jsem učinila další opatření, aby následující déšť byl spíše ku prospěchu a tak doufám, že na zahradě není nějaká pohroma. Ale od té doby, co jsem viděla na internetu, jaké hrůzy napáchalo tornádo, tak už na svou zahrádku nejsem tak přísná. Hlavně ať je nějaké místo, kam se člověk může uchýlit. :)

      Vymazat
  7. Maruško, jsi rozený Mičurin ! To je záhonů, zeleniny a té práce za tím vším...My máme zahrádku jen okrasnou,dříve jsme měly záhony úplně všude. Další a podstatně větší zahrada je totiž u mého táty,tam je to samý záhon...Jezdím mu tam pomáhat, rušit zatím nic nechce, baví ho to. Líbí se mě, jak jsi z fotek své zahrady udělala koláže. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tu zahradu jsem dostala ještě za života rodičů a ti měli naprosto celý pozemek obsazený zeleninou a ovocem. Jen u horní nenápadné malé lavičky a stolečku měli trochu trávy, kterou maminka ostříhala nůžkami a bylo. Všude rostlo žrádlo a jen samá dřina. když jsem mamince říkala, že by to měli zmenšit, tak se divila, jak bych to chtěla zmenšit. Více trávy a více kytek byla moje odpověď. A ona na to a myslíš, že s trávou by nebyla práce? Ano byla, ale nemusela by se nosit domů a zavařovat. Náš táta nebyl tedy zahrádkář, ale zemědělec. Využité bylo každé místečko. Když pravidelně sekám trávu, mám za hodinu hotovo i uklizeno. Ale když to přeroste, je to také prácička k utahání. :) Takže proti rodičům vlastně moc nepěstuji- :-)

      Vymazat
  8. Majko,máš na zahradě krásné kvítečka...S tou zeleninou si letos stěžuje více lidí.Já už se na to mohu dívat jen na fotkách a vzpomínat na své 50-leté chataření a zahradničení.Je mi to někdy líto,ale nedá se nic dělat,sama už bych to nezvládala.Rok po manželově smrti jsem tam ještě jezdila sama autem (25 km jedna cesta),ale bylo to na mne už moc,posekat 1300 m sama,k tomu zahrada.Také starost o auto,natankovat,nahustit pneu,2x na technickou prohlídku,to vše sama...Děti 300 km daleko,nikdo mi nemohl pomaci.Tak jsem vše musela prodat a 2 roky si užívám s kamarádkama zájezdy s naší důchodcovskou organizací.Pojedeme na 10 dnů do lázní Poděbrady,pak do Maďarska do Harkány (loni jsme tam také byly).Pak asi na týden na Šumavu..Ještě pojedu do Bratislavy za vnukem na chalupu.Příští týden o svátcích jedu do Prahy k synovi.Tož tak se mi změnil život,ale říká se,že změna je život,tak nevím......měj se hezky a užívej si léta a s prací opatrně!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avy změnil se ti běh života a i když si po zahrádce stýskáš, našla jsi si velmi užitečnou a příjemnou náhradu. Ty zájezdy ti závidím. A hlavně ti závidím v dobrém tvou vitalitu. Já si netroufám na zájezd delší než 3 dny. Na svých dovolených mám také natřískaný program, ale vše přizpůsobuji svým silám a ne silám účastníků zájezdu. Proto tě obdivuji, že vydržíš to mnohadenní tempo. Tak ať ti všechny plánované zájezdy a pobyty vyjdou. Já už se také těším na dovolenou a pak v září na zájezd do svého rodiště. proto jsem se nechala očkovat. :)

      Vymazat
  9. Majko, ty víš, že můj obdiv máš již hodně dlouho. Já jsem též pilná na chatě, neuhodla bys v čem...vyndávání klíšťat, snad všechna havě´d světa na mne leze, žáden repelent nezabírá, žáden hřebíček macerovaný v alpě, žáden pytlík do ponožky s bylinkama...prostě se jim líbím. To víš, že musím pokosit, sestřihat živý plot, no a pořád se něco najde. Já se nemohla na chatě zbavit křídlatky japonské, tak jsem to pěkně uřezala a ono to je duté, tak dovnitř opatrně do té dírky jsem malým stětečkem od laku na nehty mázla roundoup, co jdem při nářku, že nevím jak se toho rozrůstajícího svinstva zbavit, dostala od sousedky. Opatrně abych něco nepotřísnila do té dírky kapičku a vida ono to zafungovalo. Nesmí se to dělat když se chýlí na déšť. Když ostřiháš tu ostružinu a kdyby byl někde poblíž roundap - či jak se to píše - tak štětečkem projít ten čerství řez, ono by se to mělo dostat až do kořínku a nějak to rozložit či co. Pokud by ses zbavila všeho, tak nevidíš a nemáš radost jak to vše pučí, roste nebo naopak jde do pryč.Takže pokud ještě aspoň trochu stačí síly a také je to vzpomínka na tátu viď? A odpočívej ...Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, musím zaklepat, klíště jsem zatím nechytla a to je teda co říci, protože je tahám každé léto. Ale možná, jakmile se pustím do sběru rybízu, tak nastane peklo, protože tam nejvíc bývala klíšťata. Ale pokaždé mě štípne nějaká létající potvora i přes oblečení, dokonce přes docela tuhé kalhoty. S tím roundapem ti věřím. Zatím jsem zkoušela takový gelový, který se potírá na lístky plevele. Používala jsem to na plevel mezi dlaždicemi. Je to dobrý nápad. Zatím jsem to tedy vytrhala, ale ostružina se určitě vzbudí a požene z kořenů. Ty jsou schované i pod starou boudou, proto na tebe budu myslet a po tom roundapu se podívám. Na tátu vzpomínám často. Jsem ráda, že se mi podařilo obnovit sadbu jeho česneku. Ale už musí asi ven. Měj se hezky a hlavně zdraví a žádné katastrofické pohromy.

      Vymazat
  10. Na zahrádce je vždycky hodně práce. Já pořád bojuju se mšicemi, už to vypadalo, že zmizely, ale pak se zase objevily :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mšice si pěstují nebo chovají mravenci a nosí je na ovocné nebo okrasné keře, aby z nich pak mohli sát šťávu. Proto je také důležité hubit mravence. ale to je také marný boj.

      Vymazat
  11. Maruš, klívii se ve stínku bude líbit. Ptáčkům si udělala krásné pítko. Jsem ráda, že ti kvetla pivoňka, já jsem ji přesadila, tak měla jenom dva květy. Zahrádku máš krásnou, upravenou, jako vzdycky. S pěstovaním zeleniny je to letos zoufalé, je to rok sviňa po všech stránkách. Když budeš chtít trvalky dám ti, co si vybereš. Rozrostou se a pak není ani tolik pletí. Uděláš dobře, že budeš mít zahrádku jenom na odpočinek. Jak to člověk nemá u domu, jsou to velké starosti a dřina. Představ si, že přiješ na zahradu uděláš si kafčo a budeš se jenom kochat kytkami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je krásná představa. Nyní v pondělí jsem proházela kompost, vyčistila a zredukovala skalky a udělala pořádek s odkvetlými květinkami, postavila okurkám a rajčatům a vyplel opět záhony. Něco už povyrostlo a vypadá to nadějně. Včera jsem posekala trávu a hodlala jsem se nyní pár dní kochat. Ale nějak se sešel zubař mně i Michalovi a na plánované Michalovo volno jsem chtěla jet na zahradu i přespat na tři dny, ale má opět pršet a pršet. Tak uvidíme. Ale vlastně by mi to ani nevadilo, kdyby občas sprchlo a zase vylezlo sluníčko. Ale Michal nebude chtít jet, když bude hrozit déšť.

      Vymazat
  12. Majko,je neuvěřitelné,co všechno stihneš.Jsi tak pracovitá!Jsem už asi moc líná-nezvládla bych to.Nádherná zahráda(moje milované kopretiny ☺)
    My jsme se vnutili na návštěvu k synovi.Pořád posílal obrázky své výtečné úrody,tak jsem neodolala. Jsou šikovní,tak je chci pochválit.Syn postavil letos foliák.Napřed to nevypadalo moc dobře.Se sazenicemi si přinesl
    nějaké "potvory".Nakonec se mu zadařilo je zlidvidovat.(Nastražil na ně brambory,oni tak vlezli a ty odnesl!) Musím to všechno vidět ☺
    Přeji další vynikající úrodu a hodně radosti Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o foliovníku nebo skleníku také dříve uvažovala, ale když to není u domu, tak by tam člověk musel jezdit zalévat, i kdyby pršelo. A když nemáme auto, tak foliovník raději ne. Sousedi mají skleník, ale jezdí tam skoro každý den. Ten trik s bramborami je zajímavý. Ale stále mne láká takové přenosné pařeniště. ono to není doslova pařeniště, ale takový malý skleníček na sazenice. Že bych tam vždy zasela okurky a jak vzrostou, tak bych skleníček odnesla. :) Evi, měj se hezky.

      Vymazat
  13. Precioso reportaje, todas las fotos son fantásticas y llenas de color. Enhorabuena y un abrazo desde el norte de España.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za návštěvu a těším se na další setkání.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář