26 dubna 2021

Zatím na parapetu


Nedávno jsem viděla na blogu Signory  sazeničky rajčat, muškátů  a jiných kytiček v obrovském množství. Proto jsem se styděla ukázat své sazeničky. Ale co už. V paneláku na kuchyňském parapetu se snaží rajčata a celer, v ložnici na parapetu ještě dvě rajčátka, celer a měsíček lékařský. Včera jsem dala poprvé truhlík se zeleninovými sazeničkami otužovat do lodžie. 

V zemi na zahradě  je zatím od března cibule, česnek, mrkev raná karotka a mrkev pozdní na uskladnění. 
Cibule i česnek  vystrkuje růžky, mrkev si dává na čas a to ještě zažila i sníh, tak nevím, jak to s ní dopadne. Dneska jsem se dívala na staré fotky z roku 2009, kdy jsme řešili ucpaný přepad studny ve sklepě a byli nuceni udělat nový odtok a rezervoár uprostřed jedné kaskády. Snad nebude zahrada v péči ČEZu vypadat také tak. Ale co už. Slíbili, že dají vše do pořádku, tak jim pro zatím věřím. My jsme si to museli vlastními silami. Už se ani nedivím staršímu synovi, že ho to na zahradu netáhne.  

Ve středu jdu na 1. dávku očkování proti covidu, takže se t moje chyba docela rychle vyřešila. Doufám, že vše bude bez následků a komplikací. A určitě si sem na blog dám ten náš zahradní tankodrom, ale to až příště.  hezký den. 

6 komentářů:

  1. Snad ten zásah od ČEZu nebude bolestivá záležitost, hlavně ať už to máte za sebou. Sazeničky mám také ještě doma, bojím se, aby všechno nepomrzlo. Jeden rok jsem vysadila do truhlíků muškáty brzy a pak jsem musela kupovat nové. Tak raději počkám, letos je všechno dost opožděné. I našim rododendronům se do květu moc nechce. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, blbé je to, že nevíme vůbec, kdy to vypukne. Jestli letos nebo až příští rok.

      Vymazat
  2. Majko, je dobře, že jsi sem sazeničky dala. Rozhodně se není zač stydět. Krásně ti to všechno roste. 👍👍👍
    U nás byla ráno jinovatka, před chvílí jsem se dívala na web Chmi.cz, takže pod nulou bylo u nás zhruba od 3 do 8 hodin. Hortenzie jsem stříhala letos už dvakrát a není vyloučeno, že ty pupeny znovu zmrzly. Fíkovník vypadá bledě, asi tu zimu letos nepřežil.
    Je vše zpožděné. V sobotu jsme s mužem zavzpomínali na zahradě na oslavu jeho svátku před devíti lety. Tehdy jsme museli přinést těhotné snaše škopek se studenou vodou, kde si chladila oteklé nohy. Jiřík bude mít příští týden narozeniny.
    S vysazováním letos nespěchej, nejdříve po "Třech zmrzlých". Prý to chladno způsobují částečně sopky na Islandu a v Indonésii a slunce méně proniká na zem. I léto má být letos chladnější.
    S očkováním stále čekáme na PIN, zatím nic na obzoru.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. letos bude asi kvůli těm sopkám i chladnější léto. nebudou taková vedra. Tak ani nevím, zda mám vysévat melouny. No zkusím to, uvidím. Loni mi vůbec nevzešly ani okurky. Rajčat už jsou hodně odrostlá k dnešnímu, dávám je otužovat i do nižších teplot.
      A je to už sice dost let, ale na 1. máje jsme se koupali v Liptovské Maře, kterou zásobují vodou hostké potoky, ale bylo tak vedro, že jsme tu vodu snesli.

      Vymazat
  3. Majko, však ty rajčata máš silné sazeničky. Já ještě ani nedala do sadbovače aksamitník, nic jiného na chatě mi nejde. Potřebovali bychom za plotem na chatě, aby též uřezali sloup, co tahají vrchem kabel, už to slibují 3-4 roky, že to dají do země. Pri té příležitosti bychom rozebrali plot a shodili 30 m borovici co má jehličí 10-15 cm a je hrozbou. Jinak budeme muset pozvat firmu, co to kácí od vrchu a co hodina to tisíc kč. Na středu si instrukce dostala. Dávej na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, mně se aksamitník velmi líbí, jsou to krásně barevné kvítky a dají se s ním i lemovat záhony. Jenže i když koupím sazenice, tak mi je sežerou slimáci a když jsem si je už několikrát nasela, nikdy nevzešly. U mně se jim tedy zase nelíbí.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář