23 března 2021

Fronta na živnostníky

(ilustrační foto)

Dnes ráno mne vzbudil syn svým nevybíravým nadáváním už v 5 hodin ráno. To je doba, kdy odchází na autobus a jede do práce. Většinou spím dál, ale dneska snad musel vzbudit i Blatného s Babišem a celou vládou. Létala i sprostá slova. Vyletěla jsem z postele, co se děje a ono...... přetržená tkanička  u poslední dírky na botách a autobus málem na zastávce.  Honem vyhrabat jiné boty s přihlédnutím ke stavu vozovky.

Banalita. Proč ty sprosté nadávky? Prodejny s obuví jsou zavřené, na internetu nebudu objednávat tkaničky do bot a  platit poštovné dražší než tkaničky.  Manžel se vypravil do prodejny pracovních oděvů a pomůcek. Všiml si při jiných pochůzkách, že otevřeno mají. Je to u nás takový docela malý obchůdek, kde kromě pracovních oděvů mají i pracovní boty, ponožky, všelijaké čistící prostředky, prášky na praní, zimní bundy.... A manžel prý zrovna koupí i nějaké ponožky, protože syn je v pracovních botách dokáže rychle prodrat na patách a pomalu začínají docházet i štupovačky.  A znáte to možná někteří. Jednu díru krásně zašijete a druhá se udělá přesně vedle.

Ano prodejna je otevřená, ale většina zboží přepáskovaná. Proč tady tedy máte otevřeno? Prý pro živnostníky. Pro osoby samostatně nevýdělečné je prodej zakázán. No ale ty tkaničky mu nakonec prodali, ale ponožky nikoli.

 Oblečení se koupit v obchodě nedá, ale spoustu šikovných švadlenek, pane Blatný a Babiši, umí ušít nejen pitomý hadr na obličej, ale  i oblečení,  tašky, batohy, umí uplést svetry, čepice, kojenecké oblečení....jen nemají kde koupit materiál. Bojíte se, že budou zase šít ty hadry na pusu a nebudou kupovat respirátory, které jsou původně určeny některým dělnickým profesím?  Ne. Lidi vás poslouchají, plní vaše přikázání, ale vy nenasloucháte jim a nejste ochotní uvážit rozumné kompromisy. 

 Manžel jako kutil dokáže všechno možné opravit, ale potřebuje třeba kus kabelu, náhradní díl na kolo, ředidlo k barvě, kterou má. Je jaro a chalupa, ve které se trvale nebydlí potřebuje občas něco vyspravit, zatmelit,, však to mnozí znáte. Ale v současné době nelze. Ty boty, na kterých jsem synovi měnila tkaničky jsou celkem nové, pěkné, odolné proti vodě, ale chodníkový posyp kamínky dokázal v podrážce vydolovat díru. Jo kdyby byl silikon. Díra by se dala zalít.  Ale nelze koupit. Ale jak dlouho to nelze? Stále se bude doba prodlužovat až do té doby, než Blatnému praskne guma u trenek? Boty neprošoupe, to je jasné, prdel si vozí v autě. A náhradní díly na auta a servisy dostupné jsou,  na kola nikoli. 

Nabízí se řešení. Nejsi živnostník? Tak si před obchodem na nějakého počkej a přemluv ho, aby ti na sebe koupil ředidlo, nebo duši na kolo.(Ony ani ty duše už dneska nelze opravit tou lepící sadou, protože  to není gumová duše, kaučuk dochází a tak se použije nová technologie, na kterou je ona lepící sada na duše na ho....). Já si počkám na někoho s ŽL před tou prodejnou pracovních oděvů a pomůcek. 

Jsme schopní dodržet a vydržet hodně, ale musíme vědět, jak dlouho, abychom mohli být trpěliví.  Já to tak alespoň mám. Když mi řekli jednou, že ve 2 hodiny budu mít po porodu, stačilo se kouknout občas na hodiny na zdi a byla jsem v klidu a ve třičtvrtě na dvě bylo hotovo. Když ale nevidím cíl, když nevidíme to světlo na konci tunelu, je to na posr***.....

Děti nesmí na hřiště, čumí do tabletů a počítačů, tloustnou....Ty kreativní, jako moje vnučka, nemají možnost si koupit věcičky na všelijaké tvoření, nudí se, koukají na filmy, tráví čas nad mobilem. No a s tím tvořením mne napadlo, že v prodejně u nás Hobby Jana mají takové kovové koncovky, plíšky na zacvaknutí kleštěmi a ty přetržené tkaničky ze zimních bot by se daly ustřihnout, konce zacvaknout  a byly by s kratší délkou  akorát do botasek.  Jo už si píšu: kovové zakončení nebo spojení tkalounů, tkaniček, gumiček....Hobby Jana.

Opravdu nepochopím, proč se v otevřených prodejnách nemůže prodávat všechno zboží, které se tam prodávalo i dřív. .A bude hůř. Jednou v prodejnách nebude co prodávat, protože ono to nyní není tak jednoduché zásobovat obchody, když je veškerá výroba přesunuta  do Číny.

Kdybyste věděli, kolik já už jsem zaplatila jen na poštovném (vím, nejsem sama, jen uvádím své zkušenosti) a pak když třeba některé oblečení vracíte, protože tabulky velikostí v e-shopech jsou naprosto scestné a neodpovídají, nebo když je materiál naprostý šunt, který se na fotkách tváří luxusně, opět zasíláte zpět a poštovné hradíte sami.  Tohle trápí každého z vás, já vím, ale musela jsem si někam vylít vztek. 

Tak trochu si dovedu představit i ty drobné podnikatele ve službách, kteří musí platit nájmy provozoven a sedí doma bez práce. Těch problémů tahle doba přinesla a ještě přinese strašně moc. Já jen skromně píšu o tom obyčejném, co vláda prostě nedomyslela. A nebo to má dokonale promyšlené? Zrušit drobné živnostníky a donutit je pracovat v montovnách? 

No, ale vlastně klídek, na banány a pomeranče ještě frontu nestojíme.! Takže je vlastně všechno v pohodě. 


22 komentářů:

  1. Tos těmi tkaničkami je jen jeden příklad z mála, bohužel. Je hodně smutné, co se děje. Kdy to bude mít konec? Lidé si potřebují pomalu začít kupovat věci na jaro, pro sebe a pro děti, a co teď mají dělat? Můžeme se mačkat ve velkoobchodech a malé obchůdky jsou většinou zavřené, to mi hlava opravdu nebere. Nezbývá než věřit, že bude líp, protože jinak by se z toho člověk zbláznil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A opět je spousta výjimek, které rozhodně nepovedou ke zlepšení, ale naopak. Ach jo.

      Vymazat
  2. Také mi spousta nařízení a rozhodnutí hlava nebere a nejhorší je, že konec je v nedohlednu. Jsem ráda, že už jsem v důchodu a tudíž jistý měsíční příjem. Drobným podnikatelům vůbec nezávidím, placení nájmů je může dostat až na samé dno. Není to vůbec jednoduché ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Evi, s ou jistotou důchodu to také nemusí být pravda. obávám se, že jakmile nastoupí k moci piráti, i ty důchody nám pokrátí nebo zatrhnou valorizace. Nevěřím jim.

      Vymazat
  3. Majko, celá naše země se řítí, obrazně řečeno do kytek. A nebo už pod kytky. Plácáme se v tom všichni už rok a ti panáci nehoře stále nemají plán. Jen čekat. To je to jediné co umí. Čekají jak se vše vyvine a lidi si poradí sami, pokud to jde. Na jaře jsme si šili roušky, v září, když hygiena nestíhala, tak jsme se téměř sami trasovali, neb každý pozitivní obvolával ty, které mohl nakazit.
    Největší průšvih vidím na dětech. Málo platné, distanční výuka školu nenahradí, dětem chybí sociální kontakty. A navíc rostou. Jak mají rodiče řešit to, že jim od podzimu vyrostly nohy a děcka nemají co na nohy? Leccos jde ušít, uplést. Mladší generace to třeba nezvládá, ale my jim rádi pomůžeme, jsme v tom už od komančů vytrénovaní. Ale boty holt neušijeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zavření dětské obuvi a oblečení je hrozné. Vím, jak dětem rostly nohy a nemohly nosit boty jeden po druhém, protože Michal mohl mít Kateřininy zimní boty velikostně v létě a v zimě už mu byly malé.

      Vymazat
  4. Maruš,krásně jsi to zhodnotila,mluvíš mi z duše....Dokonce jsem se u toho i upřímně zasmála i když tahle situace k smíchu není...Ach jo,skončí to někdy?Budeme znovu normálně žít??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně normální už to nebude. Evo už i u nás ve městě zkrachovalo několik podniků. Je to jako za války. Někdo si mastí kapsy a jiní jdou ke dnu.

      Vymazat
  5. Tady není promyšlené vůbec nic, bohužel.
    To s těmi obchody mě už štve. Nechce se mi dávat za všechno poštovné, jen proto, že někdo vymyslel takovou hovadinu. Přepravní společnosti na tom asi dost pěkně vyrýžují... nebo například taková Ikea, kde člověk zaplatí (nehorázné částky) i za to, když si zboží vyzvedne sám. Chtěla jsem tak objednat knihovnu, kterou konečně měli skladem, ale když jsem si prostudovala pořádně ten ceník, přešla mě chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt šílené a nesmyslné. Nějak v těch číslech a statistikách nevidím žádné zlepšení a také už nevěřím, že ta čísla jsou skutečná, že si je někdo necucá z palce, jak dostane přikázané. Také by mne zajímala čísla úmrtí na jiné nemoci.

      Vymazat
  6. Tak jsem chtěla napsat toho tolik, co všechno se mi honí hlavou a nakonec zůstalo to u ACH JO ... přeji všem naději a slunce v duši - Míla

    OdpovědětVymazat
  7. Maruš, napsala si to moc hezky, mluvíš mi z duše. Už mi to všechno leze pěkně na nervy, člověk čumí sám doma, nakupuje přes internet ... už ani pomalu nevím, jak se mám chovat mezi lidma a jestli budu ještě schopna si sama něco koupit v obchodě, protože ta doba je opravdu v nedohlednu. Pomalu ztrácím optimismus, který mě ještě pořád nedávno držel. S tou gumou u tenýrek si mě i pobavila :-) Snad se ještě někdy sejdeme v otevřené Fontáně u Musa, teda jestli neskončí definítívně ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ta Fontána bude i po uvolnění omezení fungovat. Už prý to několik podniků ve městě zabalilo. Třeba jestli si pamatuješ tu vegetariánskou kavárnu a cukrárnu na Křížné, tak už je vyklizená. Hlavně, že se jede Valaška. Chápeš to? Diváci se hromadí na některých místech trati pěkně v pohodě.

      Vymazat
  8. Que bueno, saludos desde el norte de España.

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško, svým způsobem máš pravdu,je tu ale! Nikdo neví tu dobu do kdy,pak je pravda,že příliš hlav mnoho ví,ale názory se různí, omezují, vylepšují, zakazují a máme nepovedený guláš.
    Jen si tak říkám,zda je opravdu nutné něco kupovat,pak vracet,nejde něco odložit. Chápu, taková tkanička zaskočí,ale já sama nemám prozatím chuť ani potřebu doplňovat šatník. Moc zdravím a přeji ať už brzo nastane normální život. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsi šťastná žena, že nic nepotřebuješ. Já jsem zhubla 10 kg a tak nějak na mně plandá oblečení a tak nějaký kousek potřebuju už právě proto, že nikdo neví do kdy. A když syn prodere ponožky v pracovních botách a potřeboval by nové, to přece na internetu kupovat nebudu. Naštvalo mne a to velmi, a o tom je tento článek, že v obchodě, kde ponožky mají, stojí dva lidé. Jednomu ponožky prodají, protože má živnostenský list a druhému ponožky nesmí prodat, protože nemá živnostenský list. Navíc je tak strašně moc výjimek, které mne také štvou a jsou to výjimky, které povedou k stálému prodlužování nouzového stavu, protože lidem je povoleno shromažďovat se. Jak je možné, že v této době se jede několikadenní Valaška. Valašská rally, automobilové závody po běžných komunikacích přes okresy. Prý bez diváků. Ha ha. Jsou nahuštěni na některých částech trati a policajti spí v autech vedle nich. Takže moje trpělivost je ta tam. Kvůli výjimkám, kdy jedni smí a druzí nesmí, to bude trvat hodně dlouho.

      Vymazat
  10. Majko, vystihla jsi ten Absurdistán úplně přesně!
    Já jsem strašně rád, že jsem už v důchodu, tak mě většina těch debilovin tak netrápí. Vůbec si nedovedu představit, že bych teď ještě měl učit (týden v lavicích/týden dálkově) to je tak na pos**ní.
    Jinak předevčírem jsem si nechal píchnout první dávku Pfizer/BioNTech a zatím bez komplikací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Učitelé a žáci to mají fakt hodně těžké. Ale, že jsme v důchodu, to ještě neznamená, že máme své jisté. Tak nějak se obávám, že až přijdou k moci piráti, klidně nám i důchody pokrátí. Už se po očkování také začínám ohlížet. Ale zase mám obavy, že očkování do léta nestihne můj cestovatelský parťák, který na to ještě nemá věk. Jenže kdoví, zda si budu moci vakcínu vybrat.

      Vymazat
  11. Tak já si taky přisadím. Mně chybí fotograf. Ne, že bych se chtěla fotit s vlasy, které půl roku neviděly kadeřnici... Ale chtěla jsem si udělat průkazku na hromadnou dopravu a k tomu potřebuji normální klasické průkazové foto. Nemám, zatím jsem nepřišla na to, jak vyvolat ani v drogerce, a platím tak zbytečně za každou jízdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je také "drobnost", která vládě nedojde. U nás máme naštěstí na dopravu průkazku vždy na 5 let a jen si dobíjíme období. Ale určitě někomu doběhlo období a řeší stejný problém. V našem malém městě to vyřešili tak, že je MHD zcela zdarma, po dobu trvání nouzového stavu, ale spousta lidí dojíždí linkami do sousedních měst. Je to bída. Kdy už budeme žít normálně. Ale lidi nedodržují to nejmenší, nošení respirátorů a stále se musí v rodinách scházet, tak to asi bude trvat dlouho. I u nás v paneláku se někteří diví, že by měli mít ve výtahu nasazenou roušku. Manžel už chodí s malým sprejem s desinfekcí a sprejuje ovládací desku s tlačítky pater.

      Vymazat
  12. Ony by zákazy nevadily, kdyby měly smysl. Spousta je jich nesmyslných. Proto tolik lidí v dnešní době rebeluje. Už je to taky moc dlouho.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář