27 prosince 2017

Muž, který četl

Jsem už holt taková. Mám raději záhady a detektivky než knihy plné mouder,či duchaplností, co život přináší....A tak jsem v posledních dnech pátrala, díky autorce příběhu Inně Rottové, po totožnosti muže, který četl, spolu s novinářkou v důchodu, která vypomáhá svému zeťovi v detektivní kanceláři.

Na Janu Brodskou se obrátila její někdejší spolužačka Eva Krausová s prosbou o pomoc s dokázáním totožnosti zavražděného muže, jehož fotografii viděla v televizi v pátrací relaci. Samozřejmě, že šla na policii a uvedla, že onoho muže zná, že je to její přítel inženýr Jaroslav Kettner, který se jí už dva roky neozývá. Policie pátráním zjišťuje, že Jaroslav Kettner žije ve své privatizované vile i se svou manželkou.
Evě nikdo nevěří a považují ji za starou paní, které se vše už plete a potřebovala by psychiatra, když se domnívá, že muž žijící v Kettnerově vile není Kettner, zvláště když i Kettnerova žena potvrzuje, že jde o jejího manžela, kterého ta žena stále pronásleduje. Ani detektivní kancelář se nechce uzavřeným případem zabývat, neboť se přiznal i vrah a zavražděný je určitě bývalý školský inspektor doktor Zika, kterého identifikovala i jeho dcera.....

Jana Brodská začne trochu pátrat na vlastní pěst s pomocí jednoho kolegy z kanceláře, ale ten ji nakonec přesvědčí, že Eva je popletená a případ nedává smysl, když Kettner žije. Přesto nakonec dostane Jana impulz, který ji nutí pokračovat a spolu se svým přítelem se pravdy dopátrat.


Příběh je sice dost napínavý, ale až tak od poloviny knihy. První část knihy je stále se dokola opakující debata o tom, že Eva Krausová se prostě plete a nemá cenu s případem ztrácet čas.
Protože knihu četl manžel přede mnou, svěřila jsem se mu, že je to stále jen dokola a jestli se někdy rozvine něco napínavějšího, tak mi doporučil, abych vydržela...Neměla jsem v úmyslu knihu odložit. Nemohu říci, že bych se doslova nudila v první části knihy. Kniha odráží i současný život a konfrontuje ho s dobou mládí hlavní hrdinky Jany Brodské. A je také skoro zarážející, jak je vše o penězích a tím pádem nelze ani využít moderní forenzní metody v dokazování.
A tak potom hraje velkou roli náhoda, svědomí některého z účastněných..........

Knihu jsem dočetla, nepatří k těm, které hned odložím. Možná i díky té opakující se debatě v první části, která zvědavého čtenáře udržuje ve střehu....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář