17 září 2018

Prahu rdousí strach


Jan Bauer, autor historického románu, sloučil pod názvem Prahu rdousí strach hned dvě knihy, nebo dva příběhy z Nového Města Pražského.

Oba příběhy se odehrávají, jak už jsem se zmínila, v Novém Městě pražském v době vlády Václava IV., prvorozeného syna Karla IV.
Název první knihy Pražský rozparovač napovídá, jaké případy musel řešit a vyřešil novoměstský rychtář Jakub Protiva z Protivce. V pátrání po záhadném muži, který krutým způsobem vraždí a zohavuje mladé ženy pomáhá Jakubovi františkánský mnich Blasius a prostořeká nevěstka Magdalena. kromě napínavého příběhu poznáme i tehdejší život Prahy.

Druhá kniha Vampýr z Koňského trhu nás zavede do stejných pražských uliček a Jakub s Blasiem mají dost práce s tím vysvětlovat a uklidňovat lid a přesvědčovat o neexistenci upíra a zároveň vyšetřit záhadné vraždy. O smrti alchymisty hraběte Roquepertuse se rychle rozneslo, že zemřel na mor, který se rychle blíží Praze a že v noci opouští svůj hrob jako upír. Z Prahy odjede i král Václav, odjíždí i purkmistr a další Pražané. Lékař, který u hraběte konstatoval přirozenou smrt a vyvracel přítomnost moru ve městě však zmizel,.....Záhad je příliš mnoho a nitky vedou vysoko........Někomu se živená pověst o moru a upírovi náramně hodí.....
Autor dokáže čtenáře připoutat a drží ho v napětí až do posledních řádků.

Milovníkům historických románů knihu doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář